Реклама / Ads
6| 2483 |20.04.2024 НОВИНИ

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

.
Владимир Малинов
Министърът на икономиката Владимир Малинов очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“, взето вчера в пленарна зала и ще го изпълни в пълен обем, обяви самият той пред журналисти днес в АЕЦ „Козлодуй“.
 

„В момента, в който го получа, ще възложа съответно на „Булгаргаз“ и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към „Боташ“, коментира министърът.


На въпрос дали България губи от този договор Владимир Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между „Булгаргаз“ и „Боташ“, като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.


Министър Малинов, заедно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок на централата.


В началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано в София на 3 януари, със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.


Впоследствие се заговори, че България губи от този договор милиони левове, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов коментира, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби". Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2464 |20.04.2024 Радев за Главчев: Все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР . 32| 5109 |20.04.2024 Кирил Петков за завладяната държава, регулаторите, зависимостите, малката корупция и НСО /видео/ . 36| 46221 |20.04.2024 Защо 20 април не е национален празник: Познайте, какво щеше да стори Бенковски с Главчев и Борисов . 42| 3634 |20.04.2024 Д-р Мирослав Ненков: Хубав, лош, хомосексуален – Западът е развитото човешко общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads