Реклама / Ads
16| 15712 |02.08.2021 ЪNDERGROUND

Смърт, опити за убийство, уволнения! Черна прокоба тегне над хората, докоснали се до делото „Октопод“

.
Черна прокоба тегне над хората, докоснали се до делото „Октопод“. То продължи цели 11 години, заради което само малцина вече си спомнят, че по време на мега процеса, много от жертвите на българската мафията разкриха как тя е „пуснала пипалата си“ в най-високите етажи на държавата, как всеки „неудобен“ и неговото семейство могат да бъдат смазани и как който и да е бизнес може да бъде направен на пух и прах, стига някой от „богопомазаните“ да го поиска.
 

Докато делото за рекет и изнудване се точеше първо в СГС, а след това в специализирания съд, с живота си се разделиха основният свидетел на прокуратурата и един от главните обвиняеми. Друг негов „колега“ пък преживя атентат с гранатомет. Втори от основните свидетели беше посечен с брадва. Водещият прокурор се отказа от делото, а срещу съдията на първа инстанция бе организирана безпрецедентна атака и махната от процеса малко преди да произнесе присъдата на първа инстанция.


Трагична се оказа съдбата за един от обвинените за рекет - Антон Петров-Хамстера. Това се случи малко, след като той чу „невинен“ от апелативния специализиран наказателен съд, а прокуратурата, умишлено или не,  „пропусна“ да обжалва оправдателната присъда пред ВКС. Преди ден Антон Петров загина при инцидент след офроуд с джипове в Рила. По неясни причини автомобилът, управляван от Хамстера, полита в 100-метрова пропаст. Като по чудо тримата му спътници остават живи.

 

Антон Петров-Хамстера


.

 

 Припомняме ви, че Хамстера бе обвинен през 2012 г. за член на банда, предлагала елитни проститутки. След като прокуратурата го „мота“ три години, реши да прекрати разследването, без да го внесе в съда. Името на Хамстера се свързваше и с други нелицеприятни дела на родния ъндърграунд. Полицията, обаче така и не успя да докаже твърденията, които правеше под сурдинка за това, че Петров, като човек, който официално се е занимавал със застраховане, е имал пръст в кражбите на луксозни коли, отвличания и т. н. Така Антон Петров-Хамстера неочаквано рано напусна този свят с напълно изчистена автобиография.


В края на 2015 г. с живота си се раздели и основният свидетел по „Октопод“ Георги Цветанов. Според официалната информация, Цветанов губи контрол над колата си край Стара Загора, напуска пътното платно и се преобръща. На път за болницата издъхва. Мистерията за кончината му и до днес тревожи не малко хора, защото познатите на Цветанов отлично знаеха, че той живее постоянно нащрек, осъзнавайки, че  може да бъде ликвидиран по един или друг начин. По делото „Октопод“ Георги Цветанов дава показания, че другият обвиняем Алексей  Петров го е бил с лопата и „лекувал с нож, лопата и пистолет“.

 

Георги Цветанов


.

 

Петров тогава в своя защита казва, че „това било зле монтиран филм. Георги Цветанов издъхва на път за поредното заседание на делото, по което се очакваше да даде ключови показания срещу подсъдимите. Любопитното е, че смъртта му идва само 10 дни, след атентата срещу Алексей Петров. Срещу него бе стреляно в столичния кв. „Кръстова вада“ с гранатомет от килъри, скрити зад контейнер за боклук. Колата успява да запази живота на Петров, а охраната му веднага го изгеля от района. Този анетнат се оказа втори пореден срещу Алексей Петров. На 15 август той е прострелян в гърдите и крака на излизане от офиса на басейн „Спартак“.
 
Годината е отново 2015. Неизвестни лица влизат в дома на втория основен свидетел по делото Пламен Устинов в тетевенско и го посичат с брадва. Раните са сериозни и той е откаран по спешност в плевенската болница, където като по чудо спасяват живота му. Картината е била жестока, а първоначалните новини са, че той е загинал. По-късно се разбира, че срещу него се прави втори идентичен опит да му се запуши устата чрез убийство с брадва. Пламен Устинов заявява под клетва в съдебна зала, че Алексей Петров е поръчал убийството на хазартния бос Васил Божков, считан по това време за един от най-богатите бизнесмени у нас. Заплахите срещу Устинов за живота му продължават и до днес под различни форми.

 

Пламен Устинов


.


Докато процесът се води в СГС от съдия Румяна Ченалова, по него са проведени 75 заседания и са разпитани 180 свидетели, 31 вещи лица и 15 пострадали. Отново през „фаталната“ 2015 година срещу нея започва активна кампания за нейното обществено омаскаряване. Образуват се едно след друго няколко дисциплинарни производства. Крайният резултат не закъснява и  Ченалова е уволнена. Наскоро тя беше окончателно оправдана по всички повдигнати ѝ обвинения.


Съдебната сага се прехвърля на нов съдия в Специализирания наказателен съд. Още на първото заседание неочаквано за всички наблюдаващият прокурор Светлозар Костов си направи самоотвод. Мотивира се с това, че не се чувства безпристрастен. Пред журналисти, обаче намекна за нещо съвсем различно: „Работата ми по делото ме превърна в мишена на ВСС, инспектората към него и прокуратурата“. Той предположи, че някой явно иска по делото „Октопод“ да няма осъдителни присъди“. След това активният иначе държавен обвинител Светлозар Костов сякаш потъна „вдън земя“. Повече не се появи с коментар по медиите, нито пък даде интервю.

 

Светлозар Костов


.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9687 |21.07.2021 Задържаха бившия шеф на ДАНС за бракониерство . 8| 8722 |20.07.2021 Валя Ахчиева: Боклуците в България – кой заплете схемата с трансграничен превоз на смесени отпадъци? . 34| 18916 |08.07.2021 Водачът на ГЕРБ в Силистра със закана към съгражданин: Ей боклук, ще те убия, ще те смачкам! . 19| 40181 |29.06.2021 Скандален запис: Кмет на ГЕРБ е заподозрян в схема за кражба от саниране с голям бизнесмен и бивш депутат от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads