Реклама / Ads
0| 5840 |09.01.2012 НОВИНИ

Снежният ад взе първата жертва

.
Мъж е починал от измръзване, затрупан в преспите в Мугла. Според полицията това е единствената жертва на снежната буря в Смолянска област.
 

  

Тялото на 55-годишния Зафир Ц. е намерено снощи в близост до автобусна спирка в началото на Мугла, което преживя два дни в снежна блокада, след като единственият път към селото бе непроходим.

 

Трупът е открит в снега при разчистване на пътя Смолян-Мугла.

 

Според заключението от аутопсията Зафир е починал от измръзване, а тялото е престояло в преспите повече от едно денонощие.

 

Предполага се, че мъжът е станал жертва на "бялата смърт" в петък вечерта, прибирайки се към дома си в махала Касъка.

Бедствена продължава да бъде обстановката в страната. Около 60 населени места са без енергоснабдяване, предимно в областите Велико Търново, Габрово, София-област, Ловеч, Смолян.

Няколко часа, след като беше обявено, че бедственото положение в Чепеларе е отменено, кметът на града Тодор Бозуков обясни, че то остава в сила. В община Тетевен също е обявено бедствено положение.

 

Електрозахранването в Чепеларе е възстановено снощи в 19 часа, съобщи в ефира на Дарик ръководителят на отдел "Комуникации" към ЕВН - България Петър Костадинов. Към 21 часа нова авария е прекъснала тока, но след два часа електрозахранването отново е било възстановено. "Причина за продължилата през целия ден работа беше паднало дърво върху въздушен електропровод и последвалото усукване на железен стълб. Допълнително затруднение представляваше и трудният достъп и физическата доставка на материали до повредения стълб", каза още Костадинов.

Без ток продължават да са селата Проглед, Острица, Лилеково, Зорница, Богутево и Забърдо.

 

В община Тетевен зимната обстановка е критична, съобщават от местната управа. Продължава почистването  на пътищата и възстановяването на електропреносната мрежа и инфраструктурата. Трети ден без ток са 60% от населението на общината. Прекъснати са телефонни, интернет, мобилни и други видове комуникации, което възпрепятства информираността на гражданите. Отменени са учебните занятия на територията на цялата община до второ нареждане. Създадена е организация за мобилизиране на хора и техника за преодоляване на кризисната ситуация. Свикан е Общински кризисен щаб.

 

Проблеми с електрозахранването продължават да имат и малки населени места във високите части на Родопите. 39 населени места в Смолянска област са без ток. Сред тях е и напълно изолираното село Мугла. В Пловдивска област има някои отдалечени малки населени места, като хижи и станции, където все още има проблеми с тока. В Пазарджишка област без електричество са не повече от 40 абонати.

 

В област Пловдив е подновена работата по почистване на пътя до хижа Брянощица, с. Брестовица, където има около 30 туристи. Вчера до тях стигна трактор, но без да е направил нормален път за движение. Днес на място ще работи верижна машина за проправянето на път за автомобили.


Спасителни екипи са извели блокирани в хижа "Студенец", Пловдивско, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

Седем души не могат да достигнат до главния път от хижа "Руен" над с. Яворово в община Асеновград, добавят от министерството. Продължава почистването с верижна техника на пътя от Ветрен към махала Гулак, община Костенец, където се намират около 25 души. В област Враца е отворен пътят до хижа "Пършевица".

 

В Роман е възстановено електрозахранването, продължава отстраняването на локалните аварии заради паднали електрически стълбове и прекъснати проводници в града, съобщи секретарят на общината Севдалина Джамбазка. Обявеното бедствено положение не е отменено, защото повечето села в общината все още са без ток и вода, въпреки че аварийни групи работят навсякъде, допълни Джамбазка. Отменени са учебните занятия до възстановяване на нормалното електрозахранване и почистване на общинските пътища, уточниха от общината.

 

Четири села в община Мездра все още са без ток, каза кметът на общината Иван Аспарухов. Причината е в авария на далекопровод заради паднал метален стълб в труднодостъпно място между селата Върбешница и Крапец.

Селата Веслец и Лютаджик в община Враца са без ток трети ден, продължава да е нарушено електрозахранването на части от селата Девене, Згориград, Нефела и квартал "Кулата", съобщи кметът Николай Иванов. Според него навсякъде работят аварийни групи на ЧЕЗ и се очаква до края на деня да бъдат възстановени прекъснатите далекопроводи за високо напрежение, а след това да се отстранят и локалните аварии на електроснабдителните мрежи в селата. Пътищата от републиканската мрежа и голяма част от общинските пътища са почистени и проходими при зимни условия.

 

Всички автомагистрали са отворени и без ограничения, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

 

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.

 

През нощта с верижна техника на ГДПБЗН е пробит пътят до село Лопян, община Етрополе. Продължаващият снеговалеж натрупа 5-10 см нов сняг, като към момента снежната покривка на територията на община Етрополе е 80-100 см. Започна почистването на пътя Етрополе - Правец и на пътя към селата Ямна и Брусен. Работата на екипите е затруднена от дебелата снежна покривка. Три села са без електрозахранване. По отстраняване на авариите работят екипи на "ЧЕЗ". На територията на общината има проблем с почистването на улиците в малките населени места.

 

Затворени за движение са проходите "Златишки", "Твърдишки", "Върбишки", "Троянски" и "Вратник". През проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен" и "Петрохан" всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

 

От МВР съветват, да се тръгва на път само ако е наложително, защото зимната обстановка е тежка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7474 |13.12.2011 Г. Цветанов, жертва на Октопода: Не си пожелавайте да оставате насаме с Ал. Петров . 1| 5789 |04.12.2011 Тежка катастрофа на Е-79 взе жертва . 58| 5565 |29.11.2011 Стачката в железниците взе първата жертва . 5| 5559 |23.11.2011 Момиченце стана жертва на адски пожар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads