Четвъртък, 19 Октомври 2017, 01:21
Frognews
1| 2909 |15.11.2016

Софийската градска прокуратура призна, че греши за забавените дела в СГС

.
Софийската градска прокуратура (СГП) реагира на позицията на Градския съд за несъгласие с информация за забавени дела. Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова излезе със становище до шефа на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов.

Припомняме, че по-рано от СГС изразиха несъгласие заради писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до Съдийската колегия. В него той алармира за неприключили съдебни производства, наблюдавани от СГП и дела, по които е констатирано значително забавяне при изготвяне на мотивите към постановените присъди.

 

В тази връзка от СГП уточняват, че предоставената от тях справка е изготвена с цел преценка и анализ на дейността в прокуратурата по линия на наказателно-съдебния надзор. Правело се с оглед оптимизиране на структурата и работата й.

 

Предмет на проверката са станали дела с внесени в Софийския градски съд с обвинителни актове в периода от 2008 г. до 2014 г., по които съдебното следствие на първа инстанция към този момент не е приключило. Проверени са и дела, по които мотивите са изготвени със значително забавяне.

 

От държавното обвинение поясняват, че информацията е извлечена от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на Република България. Тя е проверена и съпоставена с публикуваната такава на сайта на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. По подадените от СГП дела със забавени мотиви липсвала публикувана информация за произнасяне на съда и изготвяне на мотиви в сайта на СГС.

 

От прокуратурата реагират и на обяснението на градския съд за 4-те дела, за които от съда твърдят, че некоректно са отчетени като значително забавени мотиви. Относно едно от тях, от прокуратурата са установили, че възражението е основателно и затова се извиняват за некоректно подадената информация. За да се предотврати недопускане на подобни пропуски са предприети организационни мерки. Предприета стъпка в тази посока през последните месеци е и инициатива на ръководството на СГП за изискване на съдебни актове и мотивите към тях по дела, внесени от тях и за които липсва обратна информация за движение след постановяване на първоинстанционна присъда.

 

От СГП считат, че некоректно е подадена информация за липса на съдебно производство за дело за убийство по внесен обвинителен акт през 2010 година. В изложението на съда е посочено, че това производство и към момента не е приключило в първоинстанционния съд. От материалите било видно, че за 30 ноември е насрочено следващо съдебно заседание по делото.

 

В становището на представителите на държавното обвинение се посочва, че това е само един пример от констатираните от тях 40 дела на производство пред СГС, образувани по внесени в периода 2008-2014 г. обвинителни актове на СГП.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 1753 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2123 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2156 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2174 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах