Реклама / Ads
2| 3995 |30.09.2019 НОВИНИ

SOS! Екологична катастрофа застрашава целия Черноморски басейн

.
64 % от анкетираните се оплакват от неприятна миризма, хронична хрема, кашлица, сълзене на очите и обриви в гърлото
Последиците от екологична катастрофа ще засегнат целия Черноморски басейн: Украйна, Румъния, България, Грузия и Турция. ”Тук не може да се диша! Няма чист въздух. Прибрах се вкъщи и постоянно кашлям. Истински кошмар!“. „Текат ми и очите, и носът. В гърлото ми дращи.“. ”Жал ми е да напусна дома си и да се скитам по чужди краища, но нямам изход: на седмия етаж изобщо не ни стига въздухът...“
 

Такива отчаяни вопли от началото на юли надават жители на Северен Крим в социалните мрежи и в жалби до властите.

 

Година след екологичната катастрофа от август 2018 г. в северната част на окупирания Крим, днес отново ни заливат тревожни вести от гр. Армянск.

 

Руските управници игнорират оплакванията на гражданите и упорито лъжат за екологичната обстановка в района. След безброй обръщения по всевъзможни „горещи линии“ и други форми за заблуда на населението в началото на септември най-сетне се произнесе и „самият“ Аксьонов, шеф на колониалната администрация в Крим. Др. Аксьонов най-отговорно заяви, че "концентрацията на сярна киселина в киселинния колектор е в рамките на допустимите норми“ и че "не съществува заплаха за живота и здравето на гражданите на Армянск“.

 

Освен това заводът имал нов собственик, който окончателно щял да реши проблема. Наистина, засега никъде официално не е обявено, че завод „Кримски титан“ е бил продаден на нов стопанин. А и нито един частен собственик не би могъл да се справи с размерите на очертаващата се екологична катастрофа.

 

Докато „властите“ в Крим подбират синоними на фразата „всичко е под контрол“, жителите на обгазения град и на съседни населени места продължават да се оплакват от отровни изпарения и миризми. Към умъртвяващия вкус на сярна киселина през тази година се прибави фриволно щипещият гърлото хлороводород, наричан тук „солянка“.


Децата първи чувстват опасните симптоми: парене на очите и в гърлото, кашлица, учестено дишане, недостиг на въздух, болки в гърлото, неприятен вкус, парене и обриви в устната кухина.

 

Лекарите явно са получили заповед по гарнизон да „запазят спокойствие“ и да не „сеят паника“. Затова няколко стотин деца са били диагностицирани с „ангина“. Сякаш е пламнала епидемия, каквато никога не е имало през юли, август или септември.

 

Родители на заболели деца споделят: „Поставиха на детето ни диагноза  „ангина“, макар да бе ясно, че симптомите са съвсем други. Когато си тръгвахме, лекарката ме хвана за ръкава и прошепна тревожно: „Най-добре за детето е да заминете в друг град“.

 

Социалните мрежи са изпълнени с подобни истории. Някои лекари се опитват да останат човеци, въпреки страха от уволнения и други репресии.

 

Според допитване на сайта "ВКонтакте" от началото на септември от 2 000 анкетирани 1 300 души се оплакват от отровния въздух, като повечето посочват конкретни симптоми: упорита кашлица, парене в гърлото и очите, обриви в гърлото и устата.

 

Отговорът от руското „Кримско екологично министерство“ е повече от успокоителен: наистина, през август е имало повишено съдържание на хлороводород в атмосферния въздух, но само на 22 август концентрацията му е надвишила пределно допустимите норми 1,74 пъти.


"Оттогава правителството на републиката е взело под специален контрол екологичната обстановка в Армянск, след което не са наблюдавани отклонения. В момента концентрацията на хлороводород и на серен диоксид в атмосферния въздух в Армянск и околностите му е в рамките на нормалното“, заявява представителка на „екологичното министерство“.

 

Като гражданин на Армянск и като бивш ръководител на едно от големите химически предприятия в съседния Красноперекопск доста добре познавам организацията на производствения процес в завод „Титан“. Познавам и производството на сярна киселина, както и експлоатацията на най-големия в Южна Украйна киселинен колектор.


Александър Лиев

„Gordonua.com“



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4748 |29.09.2019 Словакия спира полетите на МиГ-29 заради катастрофа . 0| 3911 |26.09.2019 Двама загинаха в катастрофа на пътя София-Варна . 0| 4599 |22.09.2019 Тежка катастрофа със загинал на входа на София . 0| 4655 |21.09.2019 Катастрофа затруднява движението по ”Тракия” след Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads