Реклама / Ads
1| 2732 |24.10.2022 НОВИНИ

СОС клекна след протестите: Намаляват данъка за такситата

.
Столична община Източник: БГНЕС
Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичния общински съвет (СОС) одобри намаляването на така наречения алтернативен данък за таксиметров превоз.
 

На фона на протест от представители на бранша, членовете на ресорната комисия се обединиха около предложението данъкът, чийто размер се определя от местния парламент, да бъде 300 лв. за 2023 г. Мярката е антикризисна и цели да подпомогне превозвачите заради високата инфлация и цените на горивата.

 

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лв., но само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лв. се очаква да бъде поета от държавния бюджет за догодина, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

 

„Това са част от антикризисните мерки. Пандемията не е приключила съвсем, а ни връхлетяха и други кризи, затова тази мярка продължава. Нашето разбиране е, че по този начин помагаме на таксиметровите шофьори да защитят цената на труда си“, коментира Калоян Паргов, общински съветник от групата на „БСП за България“.

 

По време на протестната си акция таксиметрови шофьори настояха и за 20-процентно увеличение на цените на минималните и максималните тарифи за превоз на пътници, както и изготвянето на методика за формирането на превозната цена. Техни представители също участваха в заседанието на комисията.

 

„До гласуване трябва да се стигне в рамките на тази седмица, защото Законът за автомобилните превози ясно е казал, че краят на октомври е последният възможен момент, в който може да се правят корекции на цените. Именно в тази връзка трябва да продължим комуникацията и да се стигне до конкретно решение за това дали ще има мнозинство, с което да бъде одобрено повишаване на минималните цени на таксиметров превоз в София, или няма да има този политически консенсус. Затова е важно да продължи работата“, посочи Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2827 |24.10.2022 33-годишен шофьор загина след удар в стълб в Лом . 6| 3815 |22.10.2022 Власт на всяка цена? ГЕРБ виждали надежда за коалиция след избора на Рашидов . 5| 3578 |22.10.2022 Пускат АМ “Европа” около Нова година, но без последния слой асфалт . 5| 5558 |22.10.2022 ПП очакват още изненади, след избора на Рашидов за шеф на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads