Реклама / Ads
3| 3143 |10.01.2022 НОВИНИ

СОС затяга контрола върху столичното парно, ЦГМ и ”Софийски имоти”

.
Столичният общински съвет затяга контрола върху “Топлофикация София”, Центъра за градска мобилност и “Софийски имоти”. Предприети по инициатива на новия шеф на СОС Георги Георгиев са мерки, с които да се осъществява мониторинг върху управлението на ключовите общински дружества.
 

С промени в уставите се въвежда т.нар. "съвместно представителство". Това означава, че всички документи ще се подписват както от изпълнителните им директори, така и от председателите на директорските бордове, предават от Българската национална телевизия. 

 

В мотивите си вносителите посочват, че чрез съвместното представителство ще се минимизират всички потенциални рискове пред дружествата, присъщи на самостоятелното представителство. 

 

Докладите ще бъдат разгледани на първото за тази година заседание на СОС, което ще се проведе на 13 януари. 

 

Намерението на СОС се случва на фона на проблемите с “Топлофикация София”. Столичното парно е “вечен длъжник”, а “Булгаргаз” обяви, че ще спре кранчето на столичното парно, ако дружеството не изплати в срок всички свои задължения. Появиха се и опасения, че столичани може да останат без парно през зимния сезон, въпреки че уверенията на Столичната община бяха тъкмо в обратната посока. В крайна сметка се случи това, което се случва винаги - Българският енергиен холдинг купи дълга на “Топлофикация София”. В замяна обаче поиска процент от собствеността на дружеството. На брифинг в Министерството на енергетиката обявиха - държавата може да поеме управлението и собствеността на “Топлофикация София” като един от възможните варианти. Работна група ще нищи и всички други опции, с които да се гарантира, че София няма да остане без парно през зимата. 

 

В края на 2020 г. СО предложи оздравителен план, за чието осъществяване ще се търсят различни форми на финансиране. Целта е дружеството да се възстанови финансово и да изчисти задълженията си към "Булгаргаз". Местната управа в столицата преди дни предложи и модернизацията на дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост. Новото правителство поиска преди дни дружеството да бъде преструктурирано, за да се стабилизира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3502 |05.01.2022 Затягат мерките за влизане у нас от петък . 10| 2901 |04.01.2022 Затягат контрола за влизане у нас. Министър Сербезова сформира пандемичен комитет . 4| 3471 |04.01.2022 Затягат контрола по спазване на мерките срещу COVID-19 в София . 4| 3185 |04.01.2022 Обсъждат затягане на мерките срещу варианта ”Омикрон”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads