Реклама / Ads
5| 4680 |22.12.2018 НОВИНИ

Сотир Цацаров: От Лозан Панов чувам само критики, но нищо градивно

.
Доклада на ЕК е обективен, защото тази година в него на са използвани доноси. Съдебната реформа храни много хора. Никой главен прокурор не бива да си мисли, че може да посочи кой е човекът, който ще влезе в кабинета му след него.
 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ.

 

Относно Лозан Панов главният прокурор заяви, че от него чува само критики и нищо градивно, никакви предложения, които могат да се коментират.

 

Сотир Цацаров е категоричен, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност.

 

Сотир Цацаров подчерта, че в последния си мониторингов доклад Европейската комисия е възприела предложението му да се създаде система за търсене на наказателна отговорност от тримата големи в съдебната власт. В Министерството на правосъдието вече се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят това.

Това, че тази година не са използвани доноси на определени организации и граждани прави доклада на Европейската комисия обективен, обясни главният прокурор.

 

Съдебната реформа храни много хора – НПО-та, фондации и много хора.

 

За нас Иванчева и Петрова са обвиняеми. Не са подложени на по-лоши условия от другите. Двете задържани са в следствения арест в София, защото те са отказали, да бъдат в затвора в Сливен. В тези условия са 80% от задържаните, не са само за Иванчева.

"Ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемерни. Трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са само за Иванчева", каза Цацаров.

 

Това бе първия емблематичен случай от съвместната работа на КПКОМПИ и прокуратурата. Емблематично ще бъде пречупването на този случай. Всеки ден на телевизионния екран се изреждат всички видове защитници на двете обвиняеми. Когато си ангажиран по конкретно дело  на теб ти плащат да говориш и да изразяваш тази позиция. Бих чул доводите им ако коментират случаи, по които  не са ангажирани.

Познавайки делото аз нямам съмнение, че става дума за подкуп.

 

Що се отнася за убийството в Русе, трябва да кажа категорично, че са проверени всички версии. Там няма никакво съмнение, че случаят няма абсолютно нищо общо с работата на жертвата. Определени интереси, чрез медиите си, обявиха и накараха Европа да мисли, че в България се убиват журналисти.

 

През 2019 г трябва да се състои избор за главен прокурор.

Следващият главен прокурор ще бъде този който получи не по-малко от 17 гласа от висшия съдебен съвет и указ за назначаване от президента.

 

Никой главен прокурор не бива да си мисли, че може да посочи кой е човека, който ще влезе в неговия кабинет след него. Казвам това, защото съм бил свидетел на тази ситуация. Който и да е той, ще бъде подложен на много атаки – медийни и политически.

 

Нямам амбиции да заемам поста на Лозан Панов, нито да ходя  в Конституционния съд.

Животът не е един мандат, има накъде, завърши Цацров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10824 |19.12.2018 Иван Петров: Очаквайте следващият шеф на ВКС да е Сотир Цацаров, ще си купим жълти жилетки . 14| 8203 |14.12.2018 Инспекторатът ще проверява Лозан Панов заради делото на Иванчева . 4| 4914 |13.12.2018 Лозан Панов се оказа пречка за Пламен Георгиев да конфискува имущество . 14| 7368 |11.12.2018 Граждани подкрепят с протест Лозан Панов, Иванчева и Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads