Реклама / Ads
0| 3890 |17.08.2017 НОВИНИ

Социалният министър: Промени в пенсионната система няма да има. Ерго, пенсиите остават мизерни

.
Държавата не смята да прави нови промени в пенсионната система. Стажът и възрастта за пенсиониране ще нарастват по приетата схема, таванът на новоотпусканите пенсии ще отпадне от началото на 2019-а година, а размерът на новите пенсии ще нараства всяка година заради по-голямата тежест на всяка година стаж.
Това заяви социалният министър Бисер Петков при представянето на управленските приоритети в социалната и демографска политика. "Министерството ще работи за включване в трудовия пазар на неактивните и обезкуражени. Това е резерв, който може да запълни недостига на работници", каза министър Петков.

Той обаче не поясни дали увеличението на пенсиите ще надхвърли мизерните проценти, с които се измерва в последните години и дали има шанс много от българските пенсионери да не ровят в кофите за боклук.

Петков каза, че заедно с Министерството на образованието ще се работи по схема, по която тясно да се обвържат социалните помощи с посещението на децата  в училище, както и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимостта дадена помощ да се изплаща в натура, тъй като и сега  част от помощите могат да се изплащат в натура по преценка на социалния работник.

"Целта е по-голямо участие в тази преценка, по-голяма роля да има учителят", посочи министърът.

До края на годината с европейски пари ще стартира схема, по която семействата да наемат детегледачи, на които държавата да плаща минимална заплата, когато детето няма място в детска градина. Заделените 20 милиона лева ще стигнат реално за две хиляди семейства. Ако бизнесът и синдикатите не се договорят до края на месеца за минималните осигурителни доходи през следващата година, държавата ще ги определи, каза социалният министър, но не се ангажира, дали те ще бъдат повишени. В зависимост от това каква ще бъде ситуацията в края на месец август, тогава ще бъде актуален този въпрос - ще има ли административно увеличение и ако "да",  какво ще бъде то.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3723 |11.08.2017 Обнародваха промените в Закона за съдебната власт . 1| 4665 |11.08.2017 Културният министър: Боршош не е актуален . 0| 3619 |08.08.2017 Президентът наложи вето на промените в Закона за околната среда . 5| 6478 |04.08.2017 Експерт опроверга министър: Теменужка Петкова нещо се е объркала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads