Реклама / Ads
2| 3172 |16.08.2024 НОВИНИ

Социолог прогнозира голяма изненада на изборите

.
Първан Симеонов
Избирателната активност на предстоящия пореден предсрочен вот се очаква да е ниска и заради това са възможни големи изненади. Не е изключено след „Величие“ бариерата от 4% за влизане в Народното събрание да бъде прескочена и от „Меч“. Това каза по Нова телевизия социологът Първан Симеонов.
 

Той коментира резултатите от проучването на “Галъп интернешънъл болкан” и БНТ, което обхваща 802-ма пълнолетни българи в представителна извадка, проведено чрез интервю лице в лице с таблети между първи и девети август.

 

Според социологът няма съмнение, че ГЕРБ ще е отново политическа сила. Интригата е за следващите три места, които ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС ще си оспорват, както и дали само „Величие“ или и „Меч“ ще са парламентарно представени.

 

"Това не е прогноза за изборите, а моментна снимка към август. Този месец обаче не е най-добрият за осъществяване на демоскопски изследвания, но структурата е видна. Казано най-кратко, като че ли се запазват съотношенията, които помним, които се възпроизведоха и на изборите, с известно разколебаване на електоралния корпус на ДПС, което е очаквано на фона на катаклизмите, които текат там и с намаляване на силата на "Величие", изтъкна Симеонов.


„Величие“ обаче остава в играта, където вече е и формацията "Меч", която си спомнете, че завърши на около 3% на предходните избори на 9 юни, а сега за нея са готови да гласуват между 3 и 4 на сто от избирателите", добави той.

 

"Голямата условност идва от начините на явяване. Ние, например, не знаем, тъй като стана дума за "Величие", там е много любопитно да се гледат балансите между публичните образи - на Марков и на Михайлов. Очевидно Михайлов взема превес. Очевидно там енергията и структурата, ние тестваме това с една допълнителна шоукарта, и това, което виждате, са спонтанните отговори на респондентите“, заяви социологът.

 

„ Струва ми се, че дори ПП-ДБ да не участват в някакво разбирателство утре, има доста други вече желаещи“, коментира Симеонов.

 

„Интересна е тази теза, която чух от Кирил Петков за авторитетна фигура, която да поеме кабинета. Може да се пробват дали този тип сглобяване би успял“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2220 |16.08.2024 САЩ ще продадат до 600 ракети Patriot на стойност 5 млрд. долара на Германия . 1| 2160 |16.08.2024 Хърватският военен министър: Връщаме задължителната военна служба от 1 януари 2025 г. . 3| 5698 |16.08.2024 Канадското МО разреши на украинската армия да използва дарените от него оръжия на територията на Русия . 17| 2392 |16.08.2024 Тео Ушев за закона наложен от "Възраждане": Путлерски опорки, фашистката държава е налице

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads