Реклама / Ads
3| 3136 |15.12.2022 НОВИНИ

Социологът Кольо Колев каза кои партии държат ключа за правителство

.
Опитът на ГЕРБ да получат индулгенция на пръв поглед е неуспешен, но те донякъде постигнаха своята цел – да въвлекат останалите партии в някаква форма на политически диалог. Това сподели в интервю за БНР социологът от агенция ”Медиана” Кольо Колев.
 

ГЕРБ до голяма степен успяха да изпълнят целта си – "да се преперат, хората да забравят 12-годишното им управление", смята социологът.


"Най-неприятно изненадани от приемането на това правителство щяха да бъдат партийните функционери на ГЕРБ – "избраха го, а ние сме извън властта".


Колев е категоричен, че правителство с втория мандат е невъзможно, защото дори с Български възход не се получава мнозинство.


Промяната трябва да настъпи или при Възраждане, или при ГЕРБ, или при ДПС, което по думите му е слабо вероятно.


Третият мандат е единствената възможност евентуално да се състави правителство, защото има две формации, които са силно притеснени от нови избори – Български възход и БСП, подчерта Кольо Колев.


"Тези две партии ще бъдат доста склонни да намерят някаква форма, вместо да се ходи на избори, да участват в управлението."


"Изборът не е врабче в ръката или сокол в небето, а дали врабче в ръката или да те ритне кон", онагледи ситуацията Колев.


Визирайки третия мандат обаче той изтъкна, че "дори тази потенциална възможност не е толкова голяма, защото ще зависи от желанието на другите да отидат на нови избори и да получат по-добри резултати".


"Някои казват по-добре да няма кабинет, отколкото зомби кабинет. Другите казват – по-добре да скърпим нещо. Да, възможно е да има кабинет. Въпрос на игра на интереси, до голяма степен, на основните играчи. И ГЕРБ, и ДПС, които ще решат дали да има такъв компромисен, временен кабинет, или не. Защото без тяхната подкрепа не може да бъде направено нищо", коментира Кольо Колев.


За Колев "големият въпрос е в тоталното разкъсване между общественото мнение, обществените настроения и политиката", което върви например по линия "на геополитическите сътресения, които тресат България". По думите му 70% от населението казва "не щем еврозоната" и същото е по отношение на войната – "защо се набутваме в тази война", а "едновременно с това политическото тяло казва "Ура, ура, ще дадем оръжия, да набием руската мечка".


"Светът се тресе, геополитическите полюси се преместват де факто. Западът воюва с Изтока, което ясно се вижда, с всичките последици върху икономиката и социалния живот. Променя се светът, а заедно с това кризата удря върху хората. По този начин се променя тяхното мислене. Какво ще се получи от тази сплав?"


Президентът има сериозни основания да се притеснява за изборния процес и за този Изборен кодекс, отбеляза още в анализа си Колев.


"Въпросът беше кой и как брои, а не с какви бюлетини се гласува. Президентът е прав, че те превръщат електронното гласуване в отново същото хартиено гласуване с всичките му негативи.


Вместо да се подобрят негативите на двата вида гласуване, се разигра битката кой и как ще брои, посочи социологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5478 |30.11.2022 Албена Колева: Велислава Кръстева трябва да си подаде оставката . 0| 2892 |22.11.2022 Социологът Милена Статева: Завръщане на солидарността . 2| 3074 |21.11.2022 Явор Колев: Проблемът със сексуалното изнудване на деца в интернет не е за подценяване . 3| 5593 |11.11.2022 Социологът Ев. Славкова: Президентът няма да даде третия мандат на ДБ и Янев, може би пак ще го връчи на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads