Реклама / Ads
26| 4192 |09.07.2021 НОВИНИ

Социолози: Наблюдаваме паритет между ИТН и ГЕРБ. Вижте последното изследване на ”Тренд”

.
Резултат от последното изследване на ”Тренд”
Паритет между първите две партии. Това сочат изследване на „Тренд“. Минимална преднина на ИТН. Запазва се ерозия към подкрепата към ГЕРБ и лек ръст на ИТН. Това каза по НТВ Димитър Ганев от Тренд.
 

Третото място излиза сигурно за БСП със сериозна дистанция от четвъртото място. ДБ е с лека преднина пред ДПС. Проучването се прави само в България. Вероятно битката за четвърто място ще се реши извън страната. Придържаме се към формулата 6 плюс една партия. За БП социологията дава 3, 9 процента. Лек ръст има при „Възраждане“, а „Българско лято“ е под 2 процента. Колко партии ще влязат в парламента, ще зависи от избирателната активност.

 

Първан Симеонов от „Галъп“ каза, че е възможно Слави Трифонов да спечели. Нещата може би вървят натам. Ясно има паритет. Но Слави Трифонов напоследък расте, а ГЕРБ пада. По-големите шансове за победа са за Слави Трифонов. В момента не е много престижно да кажеш, че си от ГЕРБ. Понякога никога не е кантар. Трифонов може да набере скорост, но може и ГЕРБ да се окаже подценен и окопан. Всичко е възможно . Чужбинските гласове може да имат значение. Но битката е дали ще има 121 депутати /визира партиите на протеста/. Ако влязат патриотите, тогава ще е малко по-различно. Но смятам в момента на килограм.

 

Този път ситуацията е безпрецедентна и непредвидима. Може да тръгне в едната и другата посока. Здравият разум говори за очаквана по-ниска активност. Не бих се изненадал, ако тръгнем нагоре или надолу. Половин милион души решават в момента.

 


Представяме на Вашето внимание данни от проучване на „Тренд" по поръчка на Nova Broadcasting Group, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+. 

 

6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ" и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона.

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ" се задържа в хода на предизборната кампания.

 

Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ" може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

 

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

 

Коалицията „Изправи се! Мутри вън" с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

 

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане" (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято" регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4766 |07.06.2021 Социолози: Вероятно ИТН ще е първа политическа сила . 4| 6436 |27.05.2021 Иван Бакалов: С потъването на ГЕРБ наблюдаваме ново явление – изгерберясване . 4| 3296 |05.05.2021 Аркади Шарков: Наблюдаваме, че след изборите COVID-19 няма . 6| 5608 |06.11.2020 Захари Карабашлиев: Наблюдаваме демократичен процес ”на живо” и ми се иска някой тук да си вади поуките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads