Реклама / Ads
2| 2152 |07.10.2024 НОВИНИ

Спасени в Хималаите: Две алпинистки оцеляха два дни при жестоки условия

.
Спешните служби спасиха две алпинистки, които изчезнаха в Хималаите и оцеляха два дни при „жестоки“ условия, застрашаващи живота им.
 

Фей Манърс и Мишел Дворак се озовали в беда на планината Чаухкамба в северна Индия, когато въжето, с което пренасяли храната, палатката и катерачното оборудване, се скъсало, оставяйки ги без запаси и изложени на стихията.

 

Двете алпинистки изпратили спешно съобщение от над 6000 метра височина, но първоначално спасителните екипи не успели да ги открият.

Манърс разказа пред BBC, че двете били „ужасени“, докато се опитвали сами да направят част от спускането, преди да бъдат открити от спасителите.

 

„Видях как багажът ни се търкаля надолу по планината и веднага разбрах какво ни очаква,“ каза тя. „Нямахме никакво оборудване за безопасност. Нито палатка. Нито печка, за да топим сняг за вода. Нито топли дрехи за вечерта. Нямахме ледокопи за спускане до базовия лагер. Нито фенер за движение през нощта.“

 

Жените се скрили на една скална издатина, когато започнало да вали сняг, като споделяли единствения спален чувал, който имали.

На следващата сутрин хеликоптер се качил до върха, за да ги търси, но не е успял да ги открие.

 

„Опитаха се да ни спасят, но условията бяха твърде жестоки за спасителната операция. Лошо време, мъгла, голяма височина и не можеха да ни открият, защото лицето на планината беше толкова обширно,“ обясни тя.

 

„Хеликоптерът мина отново, но не ни видя. Бяхме съкрушени,“ сподели Манърс. „Знаехме, че трябва сами да се опитаме да слезем, защото хеликоптерът няма да ни помогне.“

 

На втората сутрин двете жени започнали предпазливо да се спускат по скалите. Намират ги екип от френски алпинисти – спасители, които чули за ситуацията им от общи приятели. Френските катерачи споделили оборудването си, храната и спалните чували с жените и се свързали с хеликоптера, за да дадат точното им местоположение за спасителна операция.

 

Говорител на Министерството на външните работи и международното развитие на Обединеното кралство заяви: „Подкрепяме семейството на британка, която беше обявена за изчезнала в Индия и впоследствие бе спасена успешно.“




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2143 |07.10.2024 Терзиев: Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон . 2| 2152 |07.10.2024 КС връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК . 0| 2148 |07.10.2024 На първата годишнина от деня с най-много жертви в историята на Израел: Хамас уби още един заложник в ивицата Газа . 6| 3551 |07.10.2024 Иво Инджев: Пътят към срама на антисемитите у нас в навечерието на зловещата годишнина от 7 октомври 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads