Реклама / Ads
4| 4816 |17.02.2019 НОВИНИ

Спаси София: Трамвайният транспорт е в тежка криза

.
София се нуждае от амбициозна програма за модернизация на трамвайния транспорт. Източник: Facebook/ Спаси София
Трамвайният транспорт в София е в тежка криза, въпреки политическото говорене, как екологичният транспорт бил приоритет на Столичната община. Състоянието на инфраструктурата е плачевно - не само на релсовия път, но и на спирките, светофарите, стрелките и депата, които не са ремонтирани от над 30 години.
 

Броят на трамваите намалява, като обикновено се разчита на дарения от европейски градове на трамваи втора ръка, с които временно да се закърпи положението.

 

За да придобием представа за това, колко изоставаме в развитието на този вид транспорт, можем да се сравним с подобни нам източноевропейски столици и почерпим от техния опит. За последните 10 години в Прага бяха доставени 250 нови модерни трамваи Шкода, а мрежата беше модернизирана и значително разширена.

 

Във Варшава пък бяха доставени или поръчани колосалните 494 нови трамвао, а мрежата беше разширена с нов трамваен мост над Висла и километри безконфликтни трасета. Започва строителство на 19 км нови трасета, вкл. трамваен тунел дълъг 3 км.

 

В София от друга страна, бяха доставени или поръчани едва 38 нови мотриси - около 15% от общия брой състави, а мрежата беше закривана, вместо разширявана.

 

София се нуждае от амбициозна програма за модернизация на трамвайния транспорт - масирано, но качествено ремонтиране на инфраструктурата и отделянето на трамвайните трасета от автомобилите. С цел привличане на нови пътници трябва приоритетно да бъдат изградени трасетата по бул. Тодор Каблешков и до кв. Дървеница. Нуждаем се от най-малко 100 нови трамвая през следващите няколко години, които можем да си осигурим чрез т.н. рамково споразумение. Нужна е и спешна модернизация на депата, които функционират и изглеждат сякаш са останали в социализма. Столична община трябва да спре да закрива трамвайни трасета и да започне да развива транспортът, изживяващ ренесанс по света заради безспорните му предимства.

 

Това обаче не може да бъде направено от сегашния директор на Електротранспорта - Евгений Ганчев, който доказа, че не умее да защитава и управлява инвестициите в трамвайната мрежа. Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova - докога ще унищожавате трамваите на София? Защо по времето на трите ви мандата не видяхме амбициозна програма за модернизация и разширение на трамвайната мрежа, както го правят в Прага и Варшава? Не е ли крайно време директорът, създал феодална система да бъде сменен с проактивен експерт, когото служителите няма да ненавиждат?

#СпасиСофия #Трамваи #СпешнаМодернизация

 

Спаси София, Фейсбук

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4576 |11.02.2019 Спаси София: Практика е шофьорите в градския транспорт да работят в нарушение на трудовия кодекс . 2| 4765 |06.02.2019 Медици спасиха 13-годишно мъртво пияно момче . 3| 4404 |06.02.2019 Спаси София: Велоалеите в града се разпадат . 3| 7693 |05.02.2019 Само във Фрог: Спецсъдът и прокуратурата спасиха любимеца на обвинението Бисер Лазов от дело за клевета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads