Реклама / Ads
2| 3905 |13.08.2018 НОВИНИ

Борисов се заема и с метеоролозите в БАН

.
Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещнат в днес с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Метеоролозите протестират срещу начина, по който се разпределят средствата в БАН, и казват, че на НИМХ не му достигат около 10 млн. лева годишно.
 

В срещата също така ще участват председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

 

Минала седмица министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че Министерството на образованието и науката (МОН) е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от БАН.

 

В отворено писмо във вторник учените от института поискаха той да премине към Министерството на образованието и науката и да бъде самостоятелен разпоредител на бюджетни средства.

 

Министър Вълчев добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение. По думите му на предишна среща през юни е договорено и министерството, и БАН да помогнат на института в краткосрочен план, но академията не е изпълнила ангажимента.

 

Дейността на НИМХ е много важна за БАН. Приложните изследвания не бива да се подценяват. Готови сме за диалог относно бъдещето на института. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски пред bTV.

 

Той обяви, че на днешната среща с премиера, няма да иска повече пари за БАН. „15 милиона лв. бяха дадени допълнително към бюджета на академията. Те бяха отпуснати по допълнителни критерии и са съобразени с оценката на научните изследвания“.

 

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че исканията на синоптиците са ясни. „Средства не се осигуряват както би трябвало да бъде от страна на БАН. Не ни се заплаща нощен труд. Тонът винаги е бил колегиален между мен и председателя на БАН. Той обаче се опитва да манипулира общественото мнение“.

 

„Приложните изследвания не бива да се подценяват. МОН изпълнява всички обещания и полага усилия институтът да не спре работа. Предполагам, че и МС ще направи същото. БАН обаче не го направи“, стана ясно от думите на шефа на НИМХ.

Той попита, защо сега когато служителите на НИМХ решиха да излязат от структурата на БАН, се сетиха, че има метеоролози?

 

Ревалски подчерта, че тази прогнозата за времето трябва да се извади на отделен ред, тъй като тя не е научна дейност.

 

„Първо се отделят средства за научна дейност и след това за трудови възнаграждения. Стигнахме до споразумение, че от следващата година рзпределянето на средствата ще става по нов ред, което ще удовлетвори техните искания. Възразяваме да се взима един институт от БАН заедно с хората и да се пришива към някое министерство. Съгласни сме да седнем заедно с правителството и да обсъдим този въпрос. Може да се намери път, ако правителството иска тази служба да бъде на тяхно подчинение. Решението не трябва да се взима емоционално“, категоричен бе председателят на БАН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4676 |10.08.2018 Нинова: „Завиждам“ на Борисов, Бенчев не спря да го хвали . 6| 4676 |10.08.2018 Борисов: Случват се неща като в американски сериали, но вътрешният министър остава . 7| 7994 |09.08.2018 СКАНДАЛ! Майка пред Фрог: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява . 1| 4127 |08.08.2018 Борисов назначи двама нови заместник-министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads