Реклама / Ads
0| 3163 |26.02.2022 НОВИНИ

Спешни мерки за бизнеса заради войната в Украйна, поискаха работодатели у нас

.
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателите и обсъдиха последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, посочват от министерството на икономиката и индустрията.
 

Представителите на българския бизнес са изразили притеснения , че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни, предават от Българската национална телевизия.

 

По време на срещата са били обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни.

 

Българските фирми са поискали поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

 

Работодателите са заявили, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани, съобщават от министерството.

 

Те са изразили желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

 

Вицепремиерът Нинова е информирала работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми.

 

Търговският представител в Букурещ е командирован на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

 

Работодателите са настояли за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямо от финансови инструменти в плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова е изразила пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза Нинова на срещата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2629 |24.02.2022 3411 са новите случаи на коронавирус, започна поетапно разхлабване на мерките . 0| 3317 |23.02.2022 Пада цената на тока за бизнеса . 5| 2860 |23.02.2022 Няма политически натиск за отмяната на COVID мерките, увещава Радка Аргирова . 9| 2947 |23.02.2022 Въпреки отмяната на мерките - ”Възраждане” излизат на протест срещу ”зеления сертификат”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads