Реклама / Ads
0| 2566 |04.04.2024 НОВИНИ

IT Специалист: Не се отпускайте, еврото няма да дойде само!

.
Готови ли са фирмите за еврото?
Бизнесът трябва да се готви за преработка на касовите апарати при преминаване от лева в евро. А държавата да подготви капацитет за преузаконяване на някои от устройствата. Онлайн магазините ще преминат към отчитане в евро много по-лесно и бързо в сравнение с останалите бизнеси. Това каза IT специалистът и председател на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.
 

"От деня, в който решим, че ще приемем еврото, имаме да извървим период, в който първоначално само ще знаем, че сме го приели. Един месец по-късно трябва да започнем да показваме двете цени, като водещата валута е левът. От датата, в която се приема еврото като официална валута, водещата цена трябва да се превалутира в евро, а да се показва само лев и след това трябва да изчезне в един момент изцяло левът. Ако имаме предвид, че месец след като решим, че влизаме в еврозоната трябва да започнем да правим това, това означава, че касовите апарати трябва да бъдат преработени, трябва функционалност, която да може да разбира от двете валути, трябва да може да сменя режимите и то 3 режима, трябва да може да продължава да записва правилно данните във фискалната памет", обясни той в ефира на БНТ.

 

По думите му за това трябва да се подготвяме отсега. Според него най-вероятно касовите апарати, системите и софтуерът ще трябва да минат преработка.

 

"Не се отпускайте, не мислете, че еврото ще се появи само. Трябва всички, които са свързани с касови системи, фискални системи да разберат, че предстои преход. Трябва да бъдем активни граждани, за да можем да направим възможно най-лесен и ефективен този преход", призова Танев.

 

По думите му става въпрос за 300 - 400 хил. активни дружества. Той се обърна към бизнеса, софтуерните компании и държавата:

 

"Към бизнеса - поискайте план за преминаване към еврото. На колегите от софтуерната индустрия - подгответе се, не се отпускайте. Независимо, че не е ясна датата, всички се надяваме, че тя ще бъде скоро. Бих казал и на държавата - не само бизнесът преминава от лев в евро, но и държавата преминава, така че и системите на държавата трябва да се преработят. Има много работа, която е подготвителна, за да не се изложим и да не ни изненада преходът от лев в евро".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2473 |04.04.2024 Защо Хамас крие оръжие точно в България? . 1| 2561 |04.04.2024 Френският експрезидент Оланд препоръча на правителството да не поддържа "никакви контакти" с Русия . 11| 4829 |04.04.2024 Политологът Любомир Стефанов: Коментарът на Борисов за митниците е достоен за нова песен на Ицо Хазарта . 11| 3119 |04.04.2024 Премиерът в оставка Денков отчита свършеното от кабинета /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads