Реклама / Ads
5| 3000 |28.03.2023 НОВИНИ

Специалистът по киберсигурност Явор Колев: Бомбените заплахи в училище целят всяване на страх и паника

.
Източник: БГНЕС
”Подобни атаки се случват не само в България, но за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази атака е да има паника и страх у гражданите и в голяма степен това беше постигнато предвид реакцията и неподготвеността на училищата при такива обстоятелства.” Това заяви в ”Денят започва” по БНТ Явор Колев – бивш началник отдел ”Киберпрестъпност” в ГДБОП по повод вчерашните бомбени заплахи в училища в редица градове в страната.
 

Според Явор Колев, властите и правоохранителните органи трябва да се организират така, че при бъдещи подобни атаки да има ясни правила, по които да се действа: "Властите са реагирали по начина, по който се реагира при такива бомбени заплахи, изпратени до конкретно училище. Взети са мерки съответно за проверка на сградите, отстраняването на децата от училището, което е нормално. Но при една такава масова атака, органите би трябвало да направят един много внимателен бърз анализ, при който да установят дали тази атака и заплаха е реална и именно тук експерти по разследване на киберпрестъпления, по контратероризъм и психолози трябва да анализират внимателно източника на заплахата и текстовете на тези съобщения."


По думите му, много бързо органите биха могли да получат информация от нашите партньорски служби от НАТО и ЕС. Когато става дума за терористични заплахи се включва механизъм за много бърза реакция и данните се предоставят в реално време, така че лесно да се анализира каква е реалната опасност.

 

Според Явор Колев, това са хактивистки групи, които имат за цел да всяват паника и страх и да изглежадат като сериозна заплаха: "За мен няма реална заплаха за реално извършени терористични актове, тъй като произхода на тези съобщения е далече от България и тези групи не са на територията на страната, за да осъществяват каквито и да било терористични действия. Но разбира се, нашите служби трябва да са много внимателни. Трябва да има един щаб с експерти, които много бързо да анализират заплахите и да поддържат комуникация с обществото."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3204 |14.03.2023 Прекратиха разследването срещу актьора Явор Бахаров заради маловажност . 5| 3162 |02.03.2023 Явор Божанков: Единственият начин да спрем реставрацията на ГЕРБ е да се направи обединение . 4| 3046 |21.02.2023 Явор Гечев за спекулата при храните: Нарушения са констатирани при всякакви магазини . 7| 3380 |19.02.2023 Явор Божанков посочи, че няма съмнения в сходството на неговите позиции и тези на ПП и ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads