Реклама / Ads
15| 4075 |29.01.2021 НОВИНИ

Спор в ефир: Ограничиха или разшириха управляващите правата на гражданите

.
Управляващи и опозиция се вкараха в ефир за изборните правила по време на пандемия. БСП твърди - свиват се възможностите за гласуване на българите, а от ГЕРБ са категорични - давали възможност на повече граждани да упражнят конституционното си право.
 

Спорът е по адрес на мобилните урни, с които се гарантира гласуването на хората, поставени под карантина. За да се случи това обаче трябва да се подаде заявление не по-късно от три дни преди датата на вота. По този начин без отговор остава въпросът какво се случва с онези, поставени под карантина в първите дни на месец април.

 

"Дадохме възможност на колкото се може повече хора да отидат да гласуват. Дадохме възможност на карантинираните лица да гласуват с подвижни избирателни секции. Трябва технологично време, в което заявленията на хората да се обработят от РЗИ. Инспекцията трябва да ги провери и тези хора да бъдат извадени от основните избирателни списъци, а имената им да бъдат дадени на мобилните секции", обясни пред БНТ депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева.

 

Иван Иванов от БСП обаче бе категоричен - за пореден път вчера сме станали свидетели за антизаконодателство. Подобен начин на уреждане на права за гласуване е трябвало да стане през Избирателния кодекс, смята той.

 

"Предложихме един ден преди датата на вота хората да могат да подават заявление. Напълно достатъчен е този ден, защото тези лица така или иначе са включени. Има електронен начин. Нищо не пречи тези лица да бъдат проверени и насочени към мобилната комисия. Друг е въпросът че тя е спорна, неясно е как ще работи. Противоречи на закона", обясни още Иванов.

 

Той допълни, че сформирането им противоречи на текст в Изборния кодекс. Не е ясно как ще бъдат разпредели и подбрани членовете на СИК-овете и кои партии ще останат без представители.

 

Опонира му обаче Алексиева. Тя обясни, че и в момента се провеждат избори, така че вече има сформирани мобилни комисии.

 

Спорен е въпросът с видеонаблюдението. От ГЕРБ са категорично против. Мотивът - видеонаблюдението е заплаха за личните данни на хората, които участват в комисиите.

 

"Как ще се гарантира, че тази камера няма да заснеме личните данни на хората в избирателните списъци", попита Алексиева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3903 |28.01.2021 Мащабна демонстрация в Гърция. Хиляди студенти на протест срещу спорни законови промени . 4| 3175 |28.01.2021 В сила влиза спорната забрана за абортите в Полша . 3| 3122 |28.01.2021 Николай Николов: Спортът в София не е в цветущо здраве . 5| 3207 |28.01.2021 180 спортисти и Назарян са в снежна блокада в Белмекен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads