Реклама / Ads
6| 2978 |03.11.2022 НОВИНИ

Според здравния министър работни групи през годините нарочно пречат за Националната детска болница

.
Когато не искаме да решим някой проблем, създаваме 3-4 работни групи. В последните години казусът с изграждането на Национална детска болница само се дебатира. Строителството на лечебното заведение ще започне задължително в предстоящата година.
 

Това заяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

Той посочи, че решението лечебното заведение да стане обект от национално значение е добро, защото ще ускори процеса.

 

Припомняме, че вчера служебното правителство обяви, че е избран терен за изграждането на Националната детска болница в столичния квартал “Овча купел”. 

Казусът остава нерешен вече 30 години, като през последните две получи нов тласък. В двора на Александровска болница стои скелет на сградата, който е недовършен от години, а според експерти вече е негоден, за да обезпечи нуждите на едно съвременно лечебно заведение. 

 

Обществена поръчка за изграждането стартира в началото на пандемията благодарение на тогавашния здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който даде зелена светлина за изграждането й, а правителството тогава обяви болницата за “обект от национално значение”, което позволява да се форсира процеса. Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна.

 

Пет терена са били разглеждани в София, обясни Меджидиев. Избран е този в “Овча купел” заради локацията, микро климата - има минерална вода и газификация, има газопреносна мрежа, водопровод и канализация, спирки на градски транспорт, възможност за изграждане на паркинг, намира се на два булеварда и една улица и има достъп до терена. 

 

Правят се оценки колко ще струва проекта, а преди да започне строителството трябва да се узакони терена, тъй като в него попада частен имот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2808 |02.11.2022 Според БСП и ”Възраждане” България не е готова за еврото от 1-ви януари 2024г. . 11| 3807 |02.11.2022 Военният министър коментира решението на НС: Трудно бихме предоставили тежко въоръжение на Украйна . 1| 3361 |02.11.2022 Зам.-министър на транспорта: На летище София липсва обучение на служители и основни норми за сигурност . 0| 4131 |02.11.2022 Зам.-министър Мария Павлова: Електронното наблюдение е констатирало проблем при прокурорския син

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads