Реклама / Ads
21| 3769 |13.01.2022 НОВИНИ

Спортният министър уволнява цялото ръководство на тотото

.
Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор си отива в понеделник. Това обяви на извънреден брифинг спортния министър Радостин Василев.

Мотивите за решението са тежки проблеми с тотото и големи загуби през последните 6 години. 

 

Ръководството на БСТ бе сменено от бившия министър на спорта от ГЕРБ Красен Кралев в края на месец февруари 2020 г. Сменени бяха всички членове на Управителния съвет. Директор стана Любомир Петров. В ръководството влязоха още Людмила Костова Петкова, Христо Георгиев Йовов, Валентин Страхилов Точев и Гошо Петков Гинчев.

 

Одитен доклад на Сметната палата отчита лоши финансови резултати. За данните съобщи служебният спортен министър Андрей Кузманов. Тотото е загубило десетки милиони левове само за няколко години. Междувременно беше установена и връзка между тотализатора и фирма от списъка “Магнитски“, приближена до Васил Божков.

 

“В последните 2 г. тотото било на печалба с 8 млн. лв. и 11 млн. лв. Тепърва ще бъдат анализирани договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, "но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство", обясни спортният министър.

 

Освен в тотото, чистка ще има в цялото ведомство. Василев освобождава половината състав в Министерството на спорта, а част от персонала ще бъде даден на прокуратурата. Рокади ще има в Националната спортна база, “Академика” и “Сердика спортни имоти”. 

 

“Станал съм министър, именно за да въведа ред в тази система. Там са се вършили безобразия и ние сега започваме да ги вадим. Днес предупредих спортните федерации, че контролът по разходване на средствата ще бъде изключително засилен”, отсече Василев. 

 

“Влизаме в едно предаване…” 

 

Радостин Василев влезе в пререкания с Наско Сираков и Илиана Раева. Задочният спор с президента на Българската федерация по художествена гимнастика дойде след конфликт със собственика на “Левски” и се запали след публикация на самата Раева в социалните мрежи. В него главен герой бе именно спортния министър, като според казаното от Раева поведението на Василев спрямо нея на среща между ръководството на спортното министерство и представители на спортните федерации е било недопустимо. 

"На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас... Не, не си е повярвала. Някой ако е живял в заблуда, че може така да комуникира с министър. Аз не съм комуникирал с г-жа Раева. Аз съм визиран в някакво нейно съобщение. Най-важното е, че срещата с федерациите е записана и можем да покажем какво се е говорило на нея“, заяви Василев на извънредна пресконференция.

 

“Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси квалифицирана помощ. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес тя и влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Никога на съм нападал семейството на г-жа Раева. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика".

 

“Вчера разговарях с нея, след като тя ме помоли да я потърся. Аз й казах, че не желая да водя подобен тип разговори. Ако тя е свикнала да разговаря с министър Кралев и предишното ръководство по този начин, аз комуникирам само по официален ред. Тук става въпрос за принципи. Затова не съм приел досега нито един представител на федерации. Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от лакеите на мафията".

 

"Започвам проверка във всички органи, като съм я координирал с министър Рашков, с министър Василев и премиера Петков. Това ми е по коалиционно споразумение. Някой може да си мисли, че може да ме вкара в изкуствен скандал. Няма да толерирам просташко поведение. Ако искате, можем да изслушаме срещата. Нито съм нападал нейния съпруг, нито нея, нито нейния спорт. Аз се считам за човек, който милее на спорта. Няма да позволя един председател на някой спорт да извива ръцете на министъра и да ми казва, че има милион и половина лева, отделени в Национална спортна база при Пламен. Те дори си говорят на малко име. Явно Пламен Манолов, който е директор на Национална спортна база, за г-жа Раева е Пламен. За мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. Всичко е черно на бяло. Ще развенчаем набързо напускането на залата. Когато г-жа Раева, 50 човека си отдъхнаха. Правя всичко възможно да съм коректен. Когато виждам писъците на обгрижваните на статуквото, това ме прави радостен", категоричен бе спортният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2954 |13.01.2022 КЕВР пита енергийния министър за цената на газа . 15| 2878 |13.01.2022 Здравният министър: Приоритет е реорганизация на Спешна помощ . 3| 3059 |13.01.2022 Министър Нинова: Административният съд отхвърли жалбата и на „А1 България“ . 6| 2825 |13.01.2022 Министър Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads