Реклама / Ads
11| 5529 |17.02.2013 НОВИНИ

Срещата Борисов-Груевски минала "идеално"; свършила на софра

.
Бойко Борисов
Срещата започнала с разговор "на четири очи" между двамата премиери, а след това продължила в разширен състав, в който участвали и министрите на външните работи Попоски и Младенов.
 

"Идеално" с тези думи премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса за начина, по който е преминала срещата му с македонския му колега Никола Груевски, предаде Плюс инфо.
 

Двамата премиери проведоха неофициална среща, а след разговора им, продължил два часа и половина, Борисов и Груевски отишли на вечеря в скопски ресторант, съобщи Фокус. Вчера сутринта по НТВ Борисов каза, че отива в Скопие явно, за да се види и разговаря с македонския си колега без помпозноти и почести, а като приятели. Щял да го придружи външният министър Николай Младенов.
 
Пресслужбата на македонското правителство разпространи следното съвместно комюнике от срещата: Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Никола Груевски изразиха своята готовност за задълбочаване, подобряване и интензифициране на двустранните отношения, което е от взаимен интерес, се казва в него. Двете страни са готови да предолеят всички предизвикателства в духа на европейските ценности. Македонската и българската страна са изразили желание за задълбочаване на политическия диалог и по-чести срещи на високо равнище. От голямо значение е да бъдат изпращани положителни послания в обществото, за да се преодолеят стереотипите и да се подобри духът на сътрудничеството.
 

Двете правителства ще генерират положителни послания за европеизацията и стабилизацията на региона. Добросъседските отношения трябва да се надграждат, да има искрен подход и постигане на практични резултати. Република Македония и Република България споделят визията за цялостното интегриране в евроатлантическите структури. За постигането на този процес подкрепата на съседите е от жизненоважно значение.
 

По време на разговора са дискутирани и темите свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и инициативите от общ интерес. Провеждането на съвместно заседание на двете правителства е от общ интерес и необходимост. Това е възможност за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата.
 

Двете страни са постигнали съгласие през следващото тримесечие и за по-дълъг период да се увеличи сътрудничеството и доверието чрез практическата реализация на проекти от областите на образованието, културата, икономиката, евроинтеграцията, здравеопазването, инфраструктурните връзки, енергетиката, транспорта и околната среда.

Двете страни са наблегнали върху факта, че е необходимо увеличаване на икономическото сътрудничество, където има голям потенциал за развитие, увеличаване на търговския обмен и динамика в инвестициите, където инвеститорите от двете страни са добре дошли. За тази цел от значение е Съвместната икономическа комисия за сътрудничество.
 

Двете страни се фокусират и върху изграждането на проектите от Коридор №8 - железопътната линия и автомагистралата София-Скопие върху партньорски принцип. От огромно значение е трансграничното сътрудничество и ефикасното използване на еврофондовете, чрез практично изпълнение на проектите.
 

Откриването на нов граничен пункт Клепало между Берово и Струмяни ще подобри жизнения стандарт от двете страни на границата.

Двамата премиери изразиха своето желание за по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството, гласи краят на съобщението, цитирано от БГНЕС. 
 

След срещата Груевски и Борисов, които до вчера държаха в тайна посещението на българския премиер в Скопие, безмълвно отминаха македонските журналисти, предаде македонската телевизия "Алфа".  
Срещата предизвика голям интерес и поради това, че се случва във време, когато е засилен натискът от България за спазване на добросъседските отношения от страна на Македония като условие за българската подкрепа за евроинтеграцията на Скопие, предаде телевизията.
 
Известно е, че понастоящем работни групи от двете страни обсъждат съдържанието на новия договор за добросъседство. България настоява декларацията, подписана през 1999 година от тогавашните премиери Любчо Георгиевски и Иван Костов, да премине в договор. За Скопие спорните точки са 5 и 11. 

Точка 5: "имайки предвид географската близост, двете страни ще се стремят да създадат необходимите правни, икономически, финансови и търговски условия за осигуряването на безпрепятствено движение на стоки, услуги и капитали. Страните ще насърчават общите инвестиции и ще гарантират тяхната защита". В последните години обаче в нито един македонски магазин няма стоки българско производство. Опитите за български инвестиции пък се посрещат недобронамерено, а при опит за българско участие в приватизацията на компания в Битоля, българските инвеститори били прогонени със стачка, пише електронното издание МКД.МК.

Точка 11: "двете страни няма да приемат, подтикват, поддържат дейности, насочени против другата страна, които имат неприятелски характер. Що се отнася до т.нар. македонски език, той е определен като  език според Конституцията на Р Македония.

Според българската страна тази декларация е добра основа и трябва да се надгражда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5355 |11.02.2013 Сигнал за бомба в Съдебната палата преди срещата Янев - Цацаров . 1| 5482 |02.12.2012 Борисов открива бизнес форум в София часове преди срещата с Обама . 109| 7062 |13.09.2012 Борисов: На Путин няма да му е приятна срещата в България, ако знае за иска . 37| 8601 |15.07.2012 Кунева била стара като Доган и Костов, минала през всички врътки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads