Реклама / Ads
32| 4695 |15.06.2024 НОВИНИ

На срещата на върха в Швейцария: Ултиматумът на Путин бе отхвърлен от всички, Зеленски го сравни с Хитлер

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Световните лидери пристигнаха в Швейцария за първата среща на върха за мир в Украйна, предадоха световните информационни агенции. Украинският лидер Володимир Зеленски заклейми исканията на Путин като териториален "ултиматум", напомнящ за Адолф Хитлер.
 

Двудневната среща в луксозния курорт Бургенщок събира украинския държавен глава Володимир Зеленски и повече от 50 други държавни и правителствени ръководители, включително българския служебен премиер Димитър Главчев.

 

Русия не беше поканена и няма да участва.





Идеята на събитието е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва, но руският президент Владимир Путин заклейми срещата на върха като "трик за отвличане на вниманието".

 

По думите му Москва, която започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори "незабавно" само ако Киев изтегли войските си от източната и южната част на страната и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО.

 

Зеленски определи исканията на Путин като териториален "ултиматум", напомнящ за Адолф Хитлер. НАТО и САЩ също веднага отхвърлиха твърдите условия.





След почти едногодишна безизходица тази пролет Украйна беше принудена да изостави десетки селища на фронтовата линия, защото руските войски имаха значително предимство в жива сила и ресурси. От средата на май руският напредък се забави и Зеленски се надява да промени още повече темпото с провеждането на срещите на върха на Г-7 и на Срещата за мир.

 

Срещата на върха на Г-7 в Италия, на която Зеленски присъства, предложи нов заем от 50 млрд. долара за Украйна, като се използват печалбите от лихвите върху замразените руски активи.





Лидерите на Групата на седемте богати демокрации бяха категорични, че ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4339 |15.06.2024 Временен председател-ръгбист си избра БСП. Вижте кой е той . 5| 2391 |15.06.2024 Калоян Паргов: Вероятно ще има избор на председател на парламентарна група . 11| 9982 |15.06.2024 И ний сме дали нещо на сюрреализма: Сънуваш плеймейтка, а на сутринта Бойко те гледа лошо. Марков или Макаров? . 15| 2480 |15.06.2024 "Да, България": Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads