Реклама / Ads

16| 5205 |09.01.2012 НОВИНИ

Стачката в мините незаконна, отива в съда

.
Заради огромните дневни загуби, които възлизат между 1,6-1,8 млн. лева, ръководството на мини "Марица-изток" внесе днес в Окръжния съд в Стара Загора иск за обявяване на стачката на работниците на дружеството за незаконна.

 

Действията на ръководството са в отговор на обявената за утре едночасова предварителна стачка на работниците и служителите и готвените за 14 януари, събота, ефективни стачни действия.

 

В началото на годината обаче арбитражна комисия позволи на миньорите да стачкуват до момента, в който не се наруши енергийната система. След това ръководството внесе още едно искане до Националния институт за помирение и арбитраж, с което да преразгледа решението си. Досега комисията не е излязла с позиция.

Всеки ден ефективна стачка в мини "Марица-изток" ще доведе до загуби от нереализирани приходи в размер на 1.6–1.8 млн. лева. Освен това четирите топлоцентрали от комплекса – "Брикел", ТЕЦ "Марица-изток 2″, "Contour Global Марица-изток 3″ и "AES Гълъбово", могат да претендират за дневна неустойка, достигаща 1 млн. лв.

Това обяви изпълнителният директор на най-голямото въгледобивно предприятие в България инж. Евгений Стойков. Той допълни, че ако бъдат изплатени исканите от синдикатите допълнителни бонуси от 1000 лв. на работник, това би струвало между 8 и 10 млн. лв.

Спорът между социалните партньори тече вече месец. Засега няма постигано съгласие. Синдикатите настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.  

Документът предвиждаше разходите за заплащане на работниците да бъдат определяни спрямо приходите на "Мини Марица-изток".

След като в четвъртък преговорите между синдикатите и ръководството завършиха без резултат, от КТ "Подкрепа" обявиха, че стачката ще започне на 14 януари. На срещата ръководството е предложило да бъдат изплатени бонуси на служителите с по-голям принос или всички да получат допълнителни суми, но мини "Марица-изток" да бъде преструктурирано. Синдикатите са отхвърлили и двете идеи.

Ръководството на мините смята, че всички задължения по споразумението са изпълнени. Към тях се присъедини и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че финансовият министър взимал по-малко пари от миньорите. От предприятието предупредиха, че всеки ден ефективна стачка в мини "Марица Изток" ще струва между 1.6 и 1.8 млн. лева нереализирани приходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 6072 |22.12.2011 Желев, Стоянов и Младенов отиват на поклонение на Хавел . 1| 4597 |14.12.2011 Стачката в БДЖ пред провал . 58| 5206 |29.11.2011 Стачката в железниците взе първата жертва . 46| 6736 |24.11.2011 Транспортна или политическа е стачката?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ