Реклама / Ads
2| 2334 |05.08.2024 НОВИНИ

Сталин престъпно депортира кримските татари. 80 г. по-късно Жеравна ни разказва за техния живот

.
Депортацията на кримските татари
На 4 август Художествената галерия "Христо Тодоров" в Архитектурно-историческия резерват "Жеравна" представи проекта "Откритие", посветен на 80-годишнината от депортирането на кримските татари.
 

Изложбата е подготвена в рамките на Международния образователен културно-художествен проект "Кримскотатарско проучване" и е организирана от неправителствената организация "Ритуална култура на Украйна" със съдействието на многобройни партньори от Украйна, България, Германия и други страни.


.






Проектът запознава с живота на кримските татари в края на XIX и началото на XX в. чрез умело пресъздадените куклени композиции на творческата група "Авторска кукла Мотанка от Украйна", представители на украинската диаспора от 7 държави.


На откриването на изложбата присъства посланикът на Украйна Олеся Илашчук.


.

Изложбата ще продължи до 1 септември 2024 г.


.

.


.

На 18 май отбелязахме Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските татари. Отдавасе почит на жертвите на насилствената депортация на кримско-татарския народ от сталинския режим през май 1944 г. - една от най-трагичните страници в историята на ХХ век.

 

Почти двеста хиляди кримски татари, които заедно с други народи по света са се борили срещу нацизма, били са обявени от съветския режим за "предатели" и след броени дни са били изпратени в изгнание в отдалечени райони на Централна Азия и Сибир във вагони за добитък.

 

Тази година се навършиха и 80 години от депортирането на кримските татари и почитането на паметта за жертвите на геноцида на кримскотатарския народ.





Депортирането на кримскотатарския народ се превърна в едно от ужасяващите престъпления на съветските власти като част от систематичната геноцидна политика за заличаване на националната идентичност, чиято цел беше създаването на "единно семейство на съветските народи". В името на осъществяването на тази човеконенавистна идея Кремъл прекърши милиони животи, унищожавайки хората физически, изтръгвайки ги от родната им земя, лишавайки ги от родния им език, духовно, културно и историческо наследство.


.

Разпадането на СССР и независимостта на Украйна дадоха нова надежда на кримскотатарския народ, който най-накрая успя да се завърне в родната си земя. Трагедията обаче се повтори няколко десетилетия по-късно, през 2014 г., когато руските нашественици се върнаха в Крим.


.

Руските окупационни власти веднага започват мащабни репресии срещу кримските татари. Политиката на Путин стана де факто продължение на политиката на Сталин, този път под формата на хибридна депортация: създаване на условия за живот, създадени за пълното или частично унищожаване на кримскотатарския народ и принуждаването на кримските татари да напуснат полуострова. Репресиите само се задълбочиха с началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна през 2022 г.


Точно сега, в условията на временната окупация от Русия на Автономна република Крим и град Севастопол, кримскотатарският народ продължава да страда от политическо преследване и потисничество въз основа на националната си идентичност.

 

Чувството за безнаказаност е карало и продължава да кара Кремъл да повтаря най-ужасяващите зверства. Този порочен кръг може да бъде прекъснат само чрез предоставяне на Украйна на цялата необходима подкрепа, за да победи руската агресия, да освободи украинската земя и да подведе престъпниците под отговорност.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2255 |05.08.2024 Елена Дариева: Още повече политически субекти може да има в следващия парламент . 1| 2395 |05.08.2024 Отиде си поетът Захари Захариев . 0| 2253 |05.08.2024 Любомир Стефанов: В следващия парламент ще са нужни не три, а четири партии за мнозинство . 12| 2282 |05.08.2024 Рая Назарян отказа на Радев: Ярки политически фигури не трябва да бъдат служебни премиери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads