Реклама / Ads
Frognews
2| 4092 |02.02.2018

Станишев: Изкривеният дебат за Истанбулската конвенция затвори устата на жертвите

.
Води се културна война, вместо да видим болката, страхът и отчаянието на жените пострадали от насилие
„Целта на моето посещение в центъра на Фондация „Пулс“ не е да влизам в аргументация по текстовете на Истанбулската конвенция, а хората да чуят истината.В последните седмици се води културна война, а първата жертва на войната е истината.

Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни мнения,но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, както и на хората, които работят с жертвите на насилие. 

Гласът на разума и човещината беше засенчен, а вместо това се лее хейтърство и омраза. Дебатът излезе извън контрол – правителството даде началото, националистическите движения и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия, а институциите на най-високо ниво им пригласят.“, сподели лидерът на ПЕС.

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев посети центъра на фондация „ПУЛС“ за жени и деца, жертви на насилие. В срещата участваха Екатерина Велева, председател на Фондация „Пулс“ и клиничен психолог, адв. Марияна Евтимова и Юлия Андонова. Посещението беше организирано в контекста на разразилия се публичен дебат в България относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

„Бих искал да благодаря на г-жа Велева и на целия екип за усилията и за поканата, за възможността да поговоря с жените в центъра и да чуя какво са преживели. Самите те са изключително благодарни на целия екип за усилията и грижите, които получават.

Само тук, в този център за последните 5 години над 2 000 жени са потърсили закрила. В страната има само 20 подобни центъра, от които 12 са само за деца, а 8 са за жени с деца. В София, град с може би над 2 млн. души население, има само един такъв център. Това, на фона на стряскащата статистика, че всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие, е крайно недостатъчно.

Министерството на правосъдието  трябва да осигурява 500 000 лв. финансиране годишно за такива центрове, но данните сочат, че само 200 000 лв. стигат по предназначение – това затруднява функционирането на малкото съществуващи центрове. Очакваната нова програма за борба с насилието за тази година, която трябва да осигури финансиране,все още не е приета“, посочи Станишев.

„Лансираната теза, че ще приемем блестящо законодателство, което ще замести Конвенцията, е несъстоятелна.“, смята още Станишев. „Смисълът да приемем конвенция на Съвета на Европа е с акт от подобен ранг да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в държавите, за да има един стандарт навсякъде.

Чрез ратификацията страната ще поеме дългосрочен ангажимент и борбата и мерките срещу насилието срещу жените няма да зависят от политическата конюнктура или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по превенцията на всички нива. Ще се разшири обхватът на хората, третирани като жертви на насилие“.

По отношение на предложения от БСП референдум, Станишев припомни този за АЕЦ Белене, като посочи, че тогава кампания за насаждане на страх в обществото е отказала много хора да гласуват. Той изрази опасения, че резултатът от подобен референдум сега също би бил изкривен, заради кампанията за насаждане на страх. С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 кризисни центъра за жени и деца жертви на насилие. Нека си изберем за какво ще дадем парите на данъкоплатците.“

Специалистите, присъствали на срещата, бяха единодушни, че съществуващата законова рамка и практики в страната не успяват да осигурят нито адекватна превенция, нито закрила на жертвите, нито ефективно наказание за насилниците. В същото време те са категорични, че в дебата са се изговорили редица неверни и преувеличени твърдения, които са наплашили обществото, а Конвенцията представлява най-модерният и всеобхватен инструмент на международно равнище за превенция и борба с насилието над жени.

В отговор на въпроси на журналисти, Станишев заяви готовност да посети и други центрове заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други заинтересовани политици, за да се убедят на място в необходимостта от спешни мерки за борба с насилието над жени. От своя страна, председателят на фондация „ПУЛС“ отправи покана лично към Корнелия Нинова да посети кризисния център.

„Озадачени сме от позицията на президента Румен Радев срещу ратификацията на конвенцията, заяви Екатерина Велева, председател на фондация Пулс.Помолен да коментира позицията на президента Румен Радев, който вчера в Брюксел също се обяви против ратификацията на Конвенцията, Станишев отново беше категоричен: „Не съм съгласен с Радев. Аз съм убеден, че Истанбулската конвенция е полезен и цялостен инструмент за усилия от държавата. Изразявам съжаление за неговата позицията. Тревожен е аргументът му, че „само ще ни съдят за това“. Нима се отказваме от вече извоювани права?

Конвенциите са да защитят гражданите от произвол, ако държавата не си върши работата. Дискусията се изкриви и се превърна в културна война до такава степен, че разумът започна да отстъпва.

Само за последния месец 4 жени намериха смъртта си. Безумният дебат в обществото надигна вълна от насилие и демотивира хората, работещи в подобни центрове да продължат да го правят, често на доброволен принцип. Истината е, че държавата е абдикирала от този проблем и само ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите.“, коментира лидерът на евросоциалистите.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Станишев: Не водим кампания срещу никого, говорим си 2| 3704 |02.02.2018 . Йотова: Защо българите в чужбина бяха изключени от дебата за председателството? 0| 3518 |24.01.2018 . Каракачанов за дебата по вота: Приказки от 1001 нощ - файда йок 5| 3249 |23.01.2018 . Караянчева: Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция 8| 3141 |14.01.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ