Реклама / Ads
138| 8198 |30.11.2013 НОВИНИ

Станишев: Повече няма да се правят избори по начина на Борисов и Цветанов

.
Сергей Станишев и Пламен Орешарски на семинара в Боровец Източник: Булфото
Избори по начина на Борисов и Цветанов повече не бива да се правят. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Боровец след семинара.
 

 

Този семинар беше ползотворен, заяви Станишев. „Имахме възможност да уточним политиките. Вече влизаме в шестия месец на управлението и част от политиките дадоха вече резултат", коментира Станишев.

 

Първият панел на обсъждане бе държавност. Тя беше изцяло разнебитена в последните години. Всички са шокирани от данните за работата на МВР по времето на Цветанов. Изчерпана съвсем съзнателно е била националната полиция. Тази година са два пъти по-малко подслушванията като обем, каза Станишев. От началото на декември ще се уточни цялостният поход за работата на МВР.

 

„На семинара прозвуча ясно амбицията новият Изборен кодекс да влезе в парламента и да бъде гласуван", каза още лидерът на БСП.  В рамките на второто четене на бюджета ще подкрепим 10 % ограничаване на партийните субсидии, потвърди лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията след семинара в "Боровец". „Виждаме една кампания срещу политическите партии. Това е срещу демокрацията. Няма демокрация, която се развива без политически партии. Само с членски внос, най-голямата партия БСП не може да съществува, затова и обществото иска да има публично финансиране на партиите. Всичко останало излиза многократно по-скъпо на данъкоплатците”, каза Станишев.

 

По отношение на партийните субсидии, Лютви Местан заяви: „Ние няма да се впуснем в краен популизъм за премахване или радикално премахване на партиите, защото това означава възраждане на обръча от фирмите”.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че БСП и ДПС могат да преодолеят партийните си различия и да работят за публичния интерес.

 

Относно участието на партия "Атака" във властта, Местан заяви: Безуспешни ще бъдат опитите да се припознае "Атака" от управляващото мнозинство.


Сергей Станишев припомни, че ветото срещу президента Росен Плевнелиев не е преодоляно в парламента, заради коалиция между ГЕРБ и "Атака". 

 

Феодални владения, които са били под въздейдствието на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, много често са изплозвани за натиск и рекет върху бизнеса, заяви лидерът на БСП. „Изчерпана от съдържание съвсем съзнателно е била ГД „Национална полиция". И масово подлушване. Сравнявайки данните от 2012 г. за подслушването и тези, които имаме сега от 2013 г., два пъти по-малко са подслушвнията, като обем. Намаляването им е един от ангажиментите, които поехме в предизборната си кампания", заяви Станишев.

 

Относно новия закон за МВР, Сергей Станишев заяви, че с министър Цветлин Йовчев е  уточнено в началото на декември работната група към Министерски съвет, която той води, да се срещне с представителите на двете парламентарни групи. Тогава ще се уточнят по по-цялостния подход за законовите промени не само в МВР, а и в останалите служби. .

 

ГЕРБ твърдят, че 2014 г. ще бъде нулева за усвояване на еврофондовете - пълни глупости. От г-жа Зинаида Златанова разбрахме, че усвояването на европейските средства към май е било 24 % от общия процент на средствата. Към този момент, те са 44 % и има рязък и видим скок на усвояването. Получихме уверението от Златанова, че след втория цикъл от европейските проекти, ще започне договарянето за новите еврофондове, каза Станишев. Всички работим и се опитваме да спасим средства, каза вицепремиерът Зинаида Златанова. Рисковите средства, които са за изгубване от Европейския съюз, са оценени от служебното правителство на 272 милиона по всички оперативни програми към май", каза Златанова.


Станишев заяви, че за първи път е налице национална инвестиционна програма. Тя ще показва развитието на регионите, и по този начин ще се запълва пропастта между столицата и регионите. Разполагаме с ефективен план на действие за следващите месеци, за да изпълним предизборните си обещания и хората да бъдат удовлетворени, каза още той.

 

В областта на икономиката са обсъждани две теми. Правителството, във взаимодействие с БСП и ДПС, е готово да внесе след второто четене на бюджета и антимонополното законодателство.

 

По време на пресконференцията отвън протестиращи скандираха „Оставка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5137 |28.11.2013 Парламентът няма да се мести, спестените пари - за пенсионерите . 21| 5386 |27.11.2013 Йовчев: Няма завишаване на полицейските правомощия . 7| 5469 |26.11.2013 Петър Мутафчиев успокои: Няма да има глоби за старите газови уредби . 51| 5232 |25.11.2013 Ранобудните, преминали загражденията пред НС: Няма граници за духа ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads