Реклама / Ads
54| 4987 |12.07.2014 НОВИНИ

Станишев ще се бори за още един мандат начело на ПЕС

.
Лидерът на БСП Сергей Станишев, който обяви в края на миналата седмица оттеглянето си от поста и стана редови евродепутат, няма да се бори да е българският еврокомисар. Позицията си Станишев обявил пред Изпълнителното бюро на социалистите в четвъртък следобед, научи "Дневник", като аргументът му бил, че това е "високоплатен чиновнически пост".
 

Прехвърлил амбициите си към втори редовен мандат като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и щял да работи за подкрепа на европейско ниво на конгреса през есента на 2015 г., разказаха членове на ръководството.
Тезата, че еврокомисарят е просто чиновник, беше лансирана в края на миналата седмица от председателя на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов. Пред "Нова телевизия" той заяви: "Еврокомисарят е високопоставен чиновник, а Сергей Станишев е политик и за това време се проявявал политически, едва ли би го поблазнила идеята да бъде еврокомисар. Лично аз не допускам да той да стане еврокомисар, такива са разговорите ни от последните дни".

С аргумента, че желае да се занимава с европейска политика и че позицията на президент на ПЕС е много повече от тази на еврокомисар, Станишев обяснил пред съпартийците си, че няма да е българският кандидат и предложил партията да не се намесва в решението на правителството кого да излъчи.

Макар близки до Станишев да убеждават, че той никога не е имал претенции към пост в Европейската комисия, част от съпартийците му твърдят, че решението му сега е свързано с позицията на ДПС против неговата номинация.

"Какъв е сега Станишев и защо да го подкрепяме" - така депутати от движението посрещнаха въпроса на "Дневник" дали партията е съгласна Станишев да е българският еврокомисар. Според хората на Лютви Местан евентуална кандидатура на все още действащия председател на БСП ще се отрази на отношенията с ГЕРБ, които едва преди дни се върнаха в парламента и започнаха да осигуряват кворум за работата на Народното събрание. В последните седмици се наблюдава много по-голям синхрон и разбирателство между ГЕРБ и ДПС, отколкото между левицата и партията на Местан.

В БСП и ДПС са на мнение, че кабинетът на Пламен Орешарски трябва да излъчи следващия български еврокомисар и да не остава решението на служебното правителството. В началото на следващата седмица се очакват и първите сондажи между премиер и президент, както и с парламентарните сили. Орешарски досега е коментирал само, че ще се търси широко съгласие по кандидатурата и ще се консултира по темата и с бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и с президента на ЕС Херман ван Ромпой. Премиерът отказва да посочи между кои личности се избира, но каза, че е по-важно България какъв ресор ще получи.

ГЕРБ обяви, че иска втори мандат за сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, която се ползва с добро име в европейските среди. Кандидатурата й била подкрепяна както от председателя на ДПС Лютви Местан, така и от ръководството на партията, макар в ДПС и БСП да се чуват и гласове "против".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4794 |11.07.2014 Свалят охраната на Сергей Станишев . 85| 6058 |11.07.2014 Борисов: Управляващите, като ти кажат добър ден, пали лампата! . 17| 5173 |11.07.2014 О. Герджиков: Станишев би бил успешен като еврокомисар . 89| 5474 |10.07.2014 Стефан Софиянски: Борисовци и Станишевци нямат понятие от бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads