Реклама / Ads
12| 4706 |12.12.2014 НОВИНИ

Станишев: Да се задвижат всички политически механизми, за да влезем в Шенген

.
“БСП винаги е имала категорична позиция по въпроса за членството на Бълагрия в Шенген – щом България е изпълнила критериите за членство, има право да бъде приета.” Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след участието си в Кръгла маса на тема „Споразумението за партньорство България - ЕК 2014-2020 г. - възможности и предизвикателства”. Той изтъкна, че това е позиция на социалистите от миналия мандат на ЕП и позция, която БСП е отстоявала на власт и в опозиция.
 

"Това е национален приоритет и аз като евродепутат, и като лидер на ПЕС ще работя за осъществяването му с всяко българско правителство”, категоричен бе Станишев. Той подчерта, че трябва да се задвижат всички политически механизми и контакти, за да може България, ако не изцяло- то поне частично да влезе в Шенген.

 

Станишев подчерта, че трябва да се задвижат всички политически механизми и контакти, за да може България, ако не изцяло - то поне частично да влезе в Шенген.

Той заяви, че по време на дискусията са били разисквани няколко основни теми.  Като първа - той посочи кохезионната политика на ЕС, която е основен израз на солидарността на този съюз със страните, които са по-слабо икономически и социално развити и като стандарт на живот. Според него в последните години на криза и погрешната политика, която се е налагала от десницата в Европа, е довела до още по-голямо неравенство – между държавите в ЕС, регионите и в самите общества.  „Има криза на самата идея за солидарност, която е фундаментална за ЕС. Ролята на кохезионната политика  и доколко България може ефективно да използва този инструмент остават от особено значение”, обясни президентът на ПЕС.

 

Лидерът на ПЕС припомни, че за 14 месеца от правителството, излъчено с мандат на БСП е извършена огромна работа, както за усвояването на средствата от действащия програмен период, така и за подготовката на новите оперативни програми на новото споразумение. Станишев подчерта, че ако към края на май 2013г. процентът на  сертифицирани разходи в България е бил 37%, а процентът на реално разплатените средства към края на март 2013г. - 40% , към 25 юли 2014г. -те са били съответно  56% и 64%. „За една година са разплатени 4,2 млрд. лв. средства за бенефициенти. Това е доказателство, че правителството с мандата на БСП е свършило много работа и за общините, и за икономическите субекти, и за хората”, категоричен бе той. Лидерът на европейските социалисти обясни, че е бил подготвен окончателният текст на новото споразумение, той е бил изпратен до ЕК и е бил одобрен от нея през август  2014г.,  но след това са започнали проблемите. „Към момента само една оперативна програма е одобрена. Служебното правителство пропусна много шансове, забави процеса на изпращане на програмите и е изпуснат и последният срок по редица програми - 24.11.2014г”, каза още той. По думите му това създава проблеми и оперативните програмите няма да бъдат одобрени преди края на пролетта следващата година. Това създава голям вакуум във времето за бенефициентите. „Тук трябва да се навакса и затова трябва да се работи национално, не партийно, не партизирано. Най-бедната страна в ЕС да пропуска възможности  е грехота”, категоричен бе Станишев.

 

Инвестиционният план на ЕК беше основно условие на социалистите, за да подкрепят ЕК. „За да бъде той ефективен и да постигне тези цели, които са обявени - да има макроикономически ефект, да се излезе от икономическата криза, да има икономически растеж, създаване на работни места и модернизиране на европейската икономика, е необходимо първо да бъде увеличен мащабът на публичните инвестиции и реалните пари.”- каза Станишев. Той изтъкна, че България трябва да настоява да се отчетат и стратегическите проекти в енергийна инфраструктурата, железопътна инфраструктура иновациите, човешкия капитал. Станишев беше категоричен, че не трябва средствата да се концентрират само в най-силните икономически страни и да се задълбочава разликата между държави- членки, в резултат на този план. Той коментира, че е много важно с кои проекти България ще участва и обясни, че е разбрал, че на сайта на ЕК са качени български предложения. ”Призовавам българското правителство да направи широка публична дискусия, не само с политическите партии, но и с бизнеса, и синдикатите”, заяви Станишев. Той смята, че трябва да се постараем в процеса на нашите предложения не само да върви един процес на сменяне на дограми, което в важно и помага за енергийната ефективност, но да се търсят и реализират проекти с добавена стойност- нова модерна реална икономика и работни места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4849 |27.11.2014 Министър Иванов: Всички институции у нас са в сериозна криза . 12| 7910 |25.11.2014 Адв. Екимджиев: Всички грешки на Цацаров са в полза на Пеевски . 4| 4311 |21.11.2014 Станишев: Ще следим инвестиционният план да не е преразпределение на налични средства . 1| 4494 |21.11.2014 Лихвите по всички влогове без детските ще бъдат облагани с 10% данък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads