Реклама / Ads
2| 3124 |15.12.2022 НОВИНИ

Станислав Анастасов: ГЕРБ не положиха достатъчно усилия да съберат едно стабилно парламентарно мнозинство

.
Станислав Анастасов
Политическата ситуация поставя нелека задача пред партиите и изисква доста опитност, национална отговорнист, изисква да направят и големи компромиси. Един от миниусите беше, че ГЕРБ не положиха достатъчно усилия да съберат едно стабилно парламентарно мнозинство.
 

Това заяви в ефира на bTV Станислав Анастасов от ДПС. 

 

Ситуацията изисква национално отговорните, системните партии да търсят поле на съгласие, програма и след това да предлагат приоритети. Зад едно правителство трябва да стои ясно парламентарно мнозинство.

 

Решаването на проблемите на хората изисква решаването на проблема на проблемите – политическата криза.

 

Ние направихме огромни компромиси със себе си, защото не беше изпълнено условието ни за диалог. Това трябва да служи за пример. Липсата на предвидимост и ясен мандат за изпълнението на политики ни носи негативи и навън, изглеждаме като нестабилна страна. Моментът е исторически. България има историческия шанс да излезе от всички кризи, които я затрупаха през последните години.

 

Надяваме се, че България не отива към избори, защото те няма да доведат до нищо добро. Българските граждани не искат избори, добави той, като коментира и номинацията на акад. Денков за премиер с втория на мандат на "Продължаваме промяната".

 

Както обявихме и за проф. Габровски, така и с акад. Денков първо искаме да има диалог, да се наблегне на консистентното поведение – не днес да се говори едно, а утре – друго. Ние сме за върховенството на закона. Ако някой е направил грешки, нека да си ги признае и да вървим напред.

 

България има опит с едни много успешни коалиционни правителства. ПП да не си мислят, че историята започва с тях. Нека прочетат историята - едно такова правителство ни вкара в НАТО, едно такова ни вкара в Европейския съюз. По време на тези две правителства жизненият ни стандарт се вдигна в пъти, каза Станислав Анастасов.

 

 На въпрос  дали ДПС ще подкрепи правителство с мандата на ПП, не може да се отговори с "да" или "не". Трябва диалог, трябват национални приоритети. Важното е какъв тип политика ще прави акад. Денков, дали ще се отрече от модела на ГЕРБ и ще трасираме един нов път в политиката, дали ще има диалог за приоритети, а не за личности.

 

Има елементи в ПП, които са трудни за диалог – те нямат проблем да нарушават Конституцията, да си служат с лъжи, да битовизират политиката.

 

Дотук има само минуси, но да видим утре какво ще говорим. Защото българите искат да има правителство и да се говори за национални приоритети. Ситуацията изисква брутални компромиси. Такъв компромис беше да подкрепим правителство на ГЕРБ, след като никога не сме го правили, заяви депутатът от ДПС.

 

В третия мандат бащите на българската Конституция са предвидили повече гъвкавост. От чисто конституционна гледна точка там има повече възможности, посочи той.

 

Българските граждани и външните партньори чакат редовно правителство. Тук отговорността е наша – на системните партии, да започнем да решаваме проблемите им. 

 

ДПС ще разговаря с всички, включително и с онези, които си позволяват да лъжат по наш адрес и да ни лепят етикети, защото хората искат да имат правителство, каза още Анастасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3079 |15.12.2022 Христо Иванов: Кандидат-премиерът трябва да е от ПП. Би било зряло, ако ГЕРБ подкрепят мандата . 5| 5013 |14.12.2022 Евгений Кънев: Болката от провала на Габровски видни гербаджии потушават със сказки . 12| 3752 |14.12.2022 Аталай: ГЕРБ не успяха да надскочат Аз-а на лидера си, Габровски беше използван . 5| 3321 |14.12.2022 Франс прес за политическата обстановка у нас: Безизходица! Неуспехът на ГЕРБ води към избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads