Реклама / Ads

0| 2562 |10.06.2022 НОВИНИ

Станислав Младенов: Планът за възстановяване и устойчивост е заплашен от провал, ако падне правителството

.
Станислав Младенов
На фона на всички натрупали се кризи ново забавяне на Плана може да бъде фатално за държавата, предупреди членът на Изпълнителното бюро на БСП - София.

Планът за възстановяване и устойчивост е заплашен от провал, ако падне правителството. За това предупреди икономистът Станислав Младенов, който е член на Изпълнителното бюро на БСП - София. Според него необмислените и емоционални действия на лидера на ИТН Слави Трифонов водят след себе си серия от много притеснителни за държавата и гражданите ситуации. "Опасността Планът за възстановяване и устойчивост да не се реализира в България е доста голяма, заяви той. - Тя идва от липсата на орган, тоест Народно събрание, което да осъществи и приеме промени в над 20 закона. Планът налага провеждане на реформи, които без държавно управление няма как да бъдат направени. Само редовно правителство може да променя закони, служебното няма такива правомощия. Тоест, ако падне правителството, няма да има кой да направи промените в законите. Този факт ще доведе до едно огромно забавяне на старта на всички процедури по него. В крайна сметка това забавяне вероятно ще доведе и до отпадането на Плана за възстановяване и устойчивост за България".

 

Станислав Младенов добави, че провеждането на множество реформи в българското законодателство, за да бъде съобразено то с изискванията за реализация на Плана за възстановяване и устойчивост, изисква много сериозна подготовка. "Тя към този момент е в съвсем начална фаза. Първата процедура, която е насочена към бизнеса - за технологична модернизация - е предвидена да стартира в средата на юли. Ако няма правителство, тя много ще се забави, въпреки огромните усилия, които полагат от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", обясни Станислав Младенов. - На фона на всички натрупали се кризи, през които преминаваме, забавянето на реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост може да бъде фатално за държавата. Един пример ще дам - с пенсиите. В проекта за актуализация на бюджета е заложено една част от средствата за увеличението им да дойдат от авансовите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. Ако те бъдат забавени, което със сигурност ще се случи при липсата на редовно правителство, планираната актуализация на пенсиите няма да се състои. И не само това - в един момент държавата няма да може да изпълни основните си социални ангажименти към гражданите. А това на практика означава фалит".

 

Според Станислав Младенов категоричната позиция на БСП да запази спокойствие и да остане в коалицията в тази толкова усложнена обстановка в държавата е изключително отговорна. "Това още веднъж показва, че БСП е устойчива и стабилна партия, на която може да се разчита, коментира той. - Времето на политическите експерименти с българските граждани изтече. В момента са нужни разумни решения и стабилност, за да се преборим с кризите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2519 |27.05.2022 Петков: Акцент на заседанието на МС е планът за въвеждане на еврото у нас . 0| 2693 |09.05.2022 Станислав Младенов: Девети май е празник за цялата демократична общност на планетата . 0| 2475 |14.04.2022 Станислав Младенов: Национална програма за фотоволтаици за домакинствата е добро решение за справяне с енергийната криза . 0| 2407 |16.03.2022 Станислав Младенов е новият председател на БСП ”Връбница”
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ