Реклама / Ads
0| 2311 |02.08.2022 НОВИНИ

Станислав Младенов: Служебното правителство да се фокусира върху обезпечаване на Плана за възстановяване и устойчивост

.
Служебното правителство трябва да се фокусира върху обезпечаване на дейностите по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това каза членът на Изпълнителното бюро на БСП - София Станислав Младенов по повод назначаването от президента Румен Радев на служебния кабинет. Икономическият експерт на столичните социалисти предупреди, че България продължава да трупа забавяне по изпълнението на Плана. "Заради политическото безхаберие в държавата, в един момент ще започнем за губим много средства, каза Станислав Младенов. - От гледна точка на работата, която трябва да бъде свършена от редовно правителство по Плана за възстановяване и устойчивост, решението да отидем на избори точно сега е крайно безотговорно".

 

Станислав Младенов коментира и процедурата за технологична модернизация, която стартира преди малко повече от седмица и ще продължи до 21 септември. "Тя е на обща стойност от 260 милиона лева и е първата по Плана за възстановяване и устойчивост, каза той. - Интересът към нея е много голям, защото е първата от много време насам, която има за цел цифровизация на работните процеси с оглед повишаване на производствения им капацитет. Много е вероятно кандидатите по нея да бъдат много повече, отколкото са предвидените средства в бюджета. Затова е добре още от сега да бъдат потърсени варианти за подсигуряване на допълнителни средства за наддоговаряне на тази процедура. За да се случи това обаче ще трябва да бъдат направени промени в ПВУ. А това няма как да стане от служебно правителство".

 

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София изрази увереност, че вицепремиерът и министър по управлението на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов ще бъде изключително полезен с големия си опит в сферата, натрупан от участието в кабинетите на президента Радев през миналата година. "Вариантът на ПВУ, който той внесе миналата година, беше доста добър, коментира Станислав Младенов. - Планът тогава беше фокусиран върху безвъзмездните финансови средства за сметка на финансовите инструменти. За съжаление, тази философия беше подменена от редовното правителство на Кирил Петков. И това е едно от големите доказателства, че то не беше ляво, въпреки значителните му успехи в социалната сфера, благодарение на участието на БСП в него. В крайна сметка, безвъзмездните финансови средства са единственият адекватен пазарен инструмент за подкрепа".

 

Станислав Младенов изрази увереност, че служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев ще ускори процеса по договориране на процедурата за възстановяване на предприятията чрез повишаване на енергийната им ефективност. "По нея предстои да бъдат сключени приблизително 1000 договора. Затова се надявам той да бъде много активен и да се възползва максимално от капацитета на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", каза той.

 

Икономическият експерт на БСП - София акцентира и върху проектите за внедряване на фотоволтаици на еднофамилни жилищни сгради. "Те са изключително актуални в контекста на съвременните икономически реалности и цената на енергията, коментира Младенов. - Докато в индустрията има обезпеченост със съответните нормативни документи за изпълнението на ПВУ, за проектите, които касаят еднофамилните жилищни сгради, те не са налични. Там липсва едно ключово понятие - "енергийна бедност", за което няма ясна дефиниция. Наличието й е от изключителна важност, тъй като по тази програма допустими бенефициенти ще бъдат абсолютно всички еднофамилни жилищни сгради в страната. Тази програма е много необходима на по-уязвимите слоеве от населението, които имат нужда от подкрепа. В същото време няма как да лишим всеки изряден данъкоплатец от възможността да се възползва от програмата. И решението тук е да бъде създадена национална програма по подобие на тази за саниране на многофамилните жилищни сгради с диференцирани ставки за различните нива на енергийна обезпеченост. Средствата за нея може да бъдат осигурени от националния бюджет. И колкото по-бързо бъде взето това решение, толкова по-полезни ще бъдем на българските граждани в условията на натрупалите се кризи и предстоящата изключително тежка зима".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3054 |02.08.2022 Костадин Костадинов: Служебното правителство не може да вземе решение да върне руския газ . 0| 2403 |02.08.2022 Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство . 0| 2511 |21.07.2022 Конституционният съд: Незаконен е изборът на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР, Янкулова с особено мнение . 0| 2481 |24.06.2022 Станислав Балабанов: Премиерът реши да си измие ръцете от РСМ с парламента
Реклама / Ads