Реклама / Ads

0| 2635 |13.03.2022 НОВИНИ

Станислав Тодоров: КЕВР проверява всеки месец основанията на „Булгаргаз“ за промени в цените

.
Станислав Тодоров Източник: БГНЕС
Работна група ще изнесе доклад с проверките за повишението на цените, а резултатът ще покаже дали предишните ръководства на „Булгаргаз“ и енергийния регулатор са търгували с вътрешна информация преди сделките за ток и газ. Това обяви пред bTV председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„Съмнението е в това дали е имало телефонен разговор за сделка, дали е имало търговия с вътрешна информация“, отбеляза той. 

 

По думите му с резултатите от проверките ще запознаят и от прокуратурата. А дали ценообразуващите фактори на „Булгаргаз“ и поисканото увеличение на газа с 40% е обосновано, ще се проверява в последния ден на март.

 

„Цената на газа при нас се регулира, това не е свободен пазар, както при повечето европейски държави. В този смисъл КЕВР проверява всеки месец основанията, на които „Булгаргаз“ иска да промени цената“, посочи Станислав Тодоров.

 

По думите му ако искането за 40% увеличение е обосновано, то може да бъде одобрено.

„През май вече отоплителният сезон вече е приключил и битовите потребители няма да усетят увеличението, но рискът остава за индустриалните потребители, които имат постоянно потребление през цялата година“, каза още Станислав Тодоров.

 

Той припомни, че в началото на следващия отоплителен сезон ще имаме връзката с Гърция и ще имаме истински алтернативен източник на газ.

 

„Ние имаме два различни източника на газ – единият е от Азербайджан, другият – от „Газпром“ от Русия. Имаме дългосрочни договори, в които цената е фиксирана и се влияе само от дългосрочната промяна на индексите в тези договори. Дългосрочните ни договори позволяват да получаваме на по-ниска цена, в сравнение с борсите в Европа“, каза още председателят на КЕВР.

 

„В пазара на електричество обаче дългосрочни договори почти няма – всички търгуват на сегмента ден напред, където са калкулирани всички опасения, дори и спекула“, припомни той.  

 
„Много е грешно да се налагат правила поради криза, защото когато кризата е от друго естество, правилата трябва да се пренаписват. Това, което българският регулатор ще се опита да направи, с планираните промени в правилата за търговия с електрическа енергия, е да даде една стабилна рамка, която да работи както в ситуация на криза, така и при спокойна търговия“, обясни Станислав Тодоров.  

 

„Това, което ще се опитаме да направим, е от 1 април да влязат в сила промени в правилата на търговия, които ще дадат сигурност на всички пазарни участници“, отбеляза той.  

 

„Това, което виждаме в България, под давлението и натискът на ЕК през последните 10 години, е всички пазарни участници да отидат в сегмента ден напред, което в условия на спекула и криза води до ескалация на цените под всякакъв контрол“, каза още председателят на КЕВР.  

 

По думите му, ако мораториумът върху цените на тока не бъде удължен, цените най-вероятно няма да се променят за битовите потребители на електроенергия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2386 |10.03.2022 Председателят на КЕВР: Няма да има поскъпване на тока от 1-ви април . 0| 2446 |08.03.2022 КЕВР извършва извънредна проверка на ”Топлофикация - Перник” . 0| 2560 |07.03.2022 КЕВР реши: Природният газ скача с 3.5% . 0| 2588 |04.03.2022 КЕВР обсъжда цената на природния газ за март
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ