Реклама / Ads
0| 2828 |02.09.2022 НОВИНИ

Старт на предизборната кампания - 22 партии и 6 коалиции влизат в надпревара

.
Старт на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. 22 партии и 6 коалиции влизат в надпревара за гласа на избирателите. Вотът е на 2 октомври. Изборите стартират в 07.00 ч. и приключват в 20.00 ч.
 

В страната ще има над 9300 секции, в които ще се гласува с машина, а над 1000 ще разполагат и с второ устройство.

 

До 6 септември е срокът, в който българите, които ще гласуват извън страната, трябва да заявят искането си писмено или чрез електронно заявление от страницата на ЦИК.

 

Предизборната кампания се води на български език, е записано в решението на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.


Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.


Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. При произвеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022 г. разпоредбата на чл. 92, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи не се прилага.

 

Според последните социологически проучвания предстои и разместване на конфигурацията на водещите партии. В най-новото социологическо проучване на „Тренд“ през август има лек спад на подкрепата за “Продължаваме промяната” (19,6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24,4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10,6%) и “Възраждане” (10,3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8,6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването на „Тренд“ през юли. “Демократична България” този месец събира подкрепа на 7,3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4,5% сред гласуващите. “Има такъв народ” запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3,9%. Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%). 61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, които смятат, че ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, е по-добре отново да има избори.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2845 |01.09.2022 Сашо Йовков протака старта на делото за мандата на Кошлуков . 0| 2770 |31.08.2022 Голямото харчене в подготовка за училище: Колко струва стартът на учебната година? . 0| 2787 |31.08.2022 Анализатори: Кампанията за изборите се дели на русофили и русофоби, няма политики и ентусиазъм . 0| 2791 |30.08.2022 Григор Димитров стартира на US Open за 12-ти път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads