Реклама / Ads
1| 2428 |12.08.2023 НОВИНИ

Стартира новият ловен сезон за пернат дивеч

.
Лов
Днес, 12 август, се открива новия ловен сезон за пернат дивеч. Той ще бъде открит от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Откриването ще бъде на територията на Държавно горскостопанство ”София” - до Ловна хижа квартал ”Челопечене”, ловна дружина кв. ”Челопечене”.

Участие ще вземат заместник-министрите на земеделието храните Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов.

 

Ловуването на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрев, и един час след залеза на слънцето, напомнят от Изпълнителна агенция по горите. Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч се извършва в събота и неделя, за гургулицата - само в събота. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини, до 3 големи белочели гъски, до 5 диви патици и до 2 фазана и токачки.

 

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

 

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч, от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

 

2343 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов през месеците юни и юли, които за първи път през тази година ще участват в ловните излети, посочват от Агенцията. Те са част от около 120-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2023 година. За първи път от тази година за кандидат-ловците е предвидено и провеждането на поправителна сесия през октомври. Това е залегнало в новите промени на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.


Кметът на община Болярово: Засиленият миграционен натиск през ловния сезон крие риск от инциденти

 

За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, както и установените норми за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете по време на ловните излети, в т.ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2809 |11.08.2023 ЮДП – Сливен поздравява ловците, служителите от горските и ловните стопанства с откриването на Ловен сезон 2023-2024 г.! . 1| 2355 |10.08.2023 Министерство на икономиката стартира програма за оздравяване на публичните предприятия . 4| 3703 |09.08.2023 Заради наводненията: Фондът за солидарност на ЕС налива 400 млн. евро в Словения . 2| 2730 |08.08.2023 Иван Брегов: Новият Законопроект за съдебната власт отстранява дефицитите на Йорданова и Зарков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads