Реклама / Ads
16| 14246 |19.02.2020 НОВИНИ

Стефан Цанев: Доста случайни хора попадат начело на държавата

.
Стефан Цанев
Според писателя Стефан Цанев доста случайни хора попадат начело на държавата. ”Защото да управляваш една кола, самолет, се учи, но да управляваш държавата, е много по-отговорно. Ние нямаме такова образование в България за подготовка на държавници”, допълни той.
 

Диктаторските режими са по-чувствителни на тази тема. Един диктатор, за да се задържи на власт, той не разчита на мнозинството, както днеска един държавник, той разчита да се огради с умни и опитни хора, които да управляват заедно с него. Ние се присмиваме на Тодор Живков за ловната дружинка или на цар Борис, който се огражда с писатели, философи, с умни хора, но това никак не е случайно. В нашата държава и държавите наоколо много по-добре би било да се избират умни и учени хора да управляват държавата. Защото демокрацията има един недъг, че мнозинството винаги избира да го управляват хора, равни на неговите способности и ум, а по-умните, по-образованите, те се игнорират от мнозинството, защото не са равни на него, заяви писателят пред  БНТ.

 

Според Цанев има неща, които се премълчават, неща, които е казал Левски. "Той на няколко места говори, че е отдал живота си за освобождението на отечеството, че каквото губи, губи само той, каквото печели, печели цял народ. Между другото това сега е доста обърнато при нашите политици. Днес - каквото печеля, печеля само за себе си, каквото губя, губи цял народ", коментира Цанев.

 

Мисълта, която го тормози и до днес, е че сега го величаем Левски и говорим за него прекрасни неща, но приживе той е бил изоставен и предаден от всички и това не е от страх. "Като проследявах свидетелските показания на процеса, колкото Левски се е държал по-гордо и достойно, толкова свидетели са освирепявали и са крещяли срещу него", каза още Цанев.

 

"Съвършенството на една личност предизвиква възхищение, но по-често това се превръща в завист и омраза, такова нещо се е случило и с него", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9618 |10.02.2020 Венцислав Стефанов: Божков няма сам да си направи сепуко . 35| 10819 |09.02.2020 Гешев: Записът с президента е от разследване срещу доставчик на армията . 10| 5672 |10.01.2020 Любомир Стефанов: Нено Димов е в ареста, за да се създаде усещане, че няма недосегаеми . 10| 4330 |27.12.2019 Доставят над 110 тона бутилирана питейна вода в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads