Реклама / Ads
1| 3143 |12.01.2023 НОВИНИ

Стево Пендаровски упрекна депутатите за липса национален консенсус за присъединяването на РСМ към ЕС

.
Стево Пендаровски Източник: БГНЕС
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски посочи, че в страната няма национален консенсус за продължаване на пътя за присъединяване към ЕС. Според него партиите твърдят, че подкрепят членство на страната, но когато се обсъжда конкретната преговорна рамка и условията в нея, ”половината от тях ги няма”. 
 

„Първият ангажимент в този смисъл е промяната на конституцията. Чрез това трябва да бъде показано дали си за или не си за ЕС, защото съдържанието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията ни е познат и ако има вписани шест други народа в конституцията какво е спорното? Как рушим македонската държава, ако впишем още българи, хървати, черногорци,  може би евреи”, попита Пендаровски в изявление пред медиите след участието си в кръглата маса „Западните Балкани, между Запада и Изтока: Северна Македония – член на ЕС до 2030 г.“ в Скопие.

 

Пендаровски отбеляза, че не вижда поле, на което може да помогне в тази ситуация, защото „позициите на политическите партии са толкова „вкопани” в партийната реторика, която смятат, че ще им донесе успех на следващи избори, че не я напускат” и припомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени декларации, „че и на сън няма да подпишат промяна в конституцията”. 

 

Пендаровски определи решението „постоянно публично да се обяснява, че ако българите бъдат вписани в преамбюла на конституцията, това не руши държавата и става дума за абсолютно безопасна ситуация”.  Пендаровски не разпознава като заплаха, нито открива скрити мотиви и в срещата, която се проведе в Тирана във вторник с лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и премиерът на Албания Еди Рама.

 

„Отдавна мина времето, когато гледахме на политическите процеси, събития или срещи, които се провеждат в Тирана, като на заплаха за нашата сигурност. Да не забравяме, че Република Албания е член на НАТО и заедно с нас започна преговори в ЕС. Албания е наш приятел и изобщо не се съмнявам в някакви скрити мотиви на албанския премиер Еди Рама. Познавам го доста добре и не смятам, че там се създават някакви антимакедонски сценарии“, каза Пендаровски.

 

Относно коментарите, които се появиха в страната, че албанските лидери са били извикани в Тирана, за да съгласуват конституционните промени, Пендаровски посочи, че всички, които са били в Тирана, преди месеци още са заявили, че ще подкрепят промяна на Конституцията, за да бъдат вписани в нея българите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3247 |24.12.2022 Белград упрекна Косово за списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани . 0| 2991 |22.12.2022 Пендаровски посочи, че вписването на българите в Конституцията, не нарушава идентичността на македонците . 9| 3161 |22.12.2022 Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода . 2| 3370 |15.12.2022 Пендаровски: Българските клубове да спазват закона за имената си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads