Реклама / Ads
0| 8937 |22.07.2022 ГЛАСЪТ

Стига сте ни плашили, че загиваме, не сме „червени шапчици“

.
Тя не е беззащитна...
Държат се с нас както злия гладен вълк с Червената шапчица. Виж ми зъбите, виж ми големите уста… Искам да те изям! Задкулисният шибан – простете за израза, но е шибан, - вълк е изгладнял и всички българи му приличаме на крехката и вкусна „червена шапчица“. Той вече изяде бабата – разбирай опоскал хазната – и гладът го мъчи отново. И се налита, идиотът.
 

На този вълк ми приличат всички коментатори, експерти, политолози, политици, говорители на някакви работодателски организации и най-вече медии, които от сутрин до вечер заливат с черна боя и без това не толкова веселото българско всекидневие. Зимата щяла да е по-зловеща от Виденовата, - вие радиоводеща, което в тричасов блок повтори двайсетина пъти какъв апокалипсис ни очаква.

 

Политическа криза, украинска криза, газова криза, петролна криза, криза с растящите цени, криза със Скопие, криза в отношенията с Путин… Според платените траурни агенти най-добре да си поръчваме ковчези, докато се намират…

 

Мисля, че агентите на влияние май са получили хилядарките по инхаус процедура, усвоили са ги и сега дерат гърла да докажат, че ги заслужават. Обещали са да наплашат хората дори повече в сравнение с онези нескопосани, но упорити опити с драматичните ковидни нощи. Този път имат и конкретно божество, което са бучнали в олтара на пропагандата и крещят като харпии: Путин ще ви спаси, но ако се откажете от него, ще ви запрати в ада. Точно това казват.

 

Но са все по-малко убедителни, за тяхно дълбоко разочарование. Защото и лъжите са до време.

 

Проблемите са факт. От тях най-голям за българите е този с растящите цени и инфлацията. Не е важно, че по цял свят се случва същото, важното е, че на нас ни е зле. Всеки егоист ще ви го каже, а човекът е точно това – завършен егоист. Затова е редно усилията на политици и управници да се насочат в тази посока. Но не с приказки, това наистина додея на всички.  

 

Другите „страхотии“ са силно преувеличени.

 

Няма да има газова катастрофа, колкото и да му се иска на споменат вече говорител на някакви работодатели – неясно какви и колко. Има обаче скъсване на синджира с Газпром и Кремъл, а това е голям проблем за въпросните оплаквачи. Хората обаче трябва вече да са проумяли, че газ има и ще има и то на двойно и тройно по-ниски от руските цени. Дългосрочни договори, не кратки, които са с най-висока цена и най-тлъсти комисиони.

 

Тънката червена линия в този казус е там, където новите договори са добра новина за българите и лоша новина за Газпром и слугинажа в България.

 

Войната в Украйна наистина промени света, оказва влияние и на българската икономика и политика. Но всички свидни жертви и разрушени градове дадоха на света, в това число и на нас, българите, възможност да прогледнем за сбъркания и антихуманен модел на управление в Кремъл. Сега вече знаем много повече за „двойните освободители“ и какво се е спотайвало зад това понятие години наред. Не е било братска обич, а жестоки интереси, плащани с кожите на обикновените граждани.

Кризата със Северна Македония е мит. Видя се дори по време на мача на ЦСКА в Скопие: нито футболистите, нито българските фенове имаха някакви проблеми. Нищо. Рано или късно и те, и ние ще проумеем, че една съдба делим.

 

ГЕРБ, ДПС и БСП се прехранват и участват в политиката със своя стар маниер. Някога може да е очаровал мнозина, но вече са изгубили връзка с онова, което се счита за очарователно и привлекателно в политиката. Идват нови поколения политици, които знаят какво да кажат и как да го кажат. Онези трите са останали в друга епоха. Разчитат на неща, които младите не разбират. И не желаят да разберат, защото имат нови примери, нови цели и знаят пътищата към тях. По една или друга причина изоставането и откъсването от реалностите винаги те застигат. Разбира се, това е много дразнещо за ветераните. Или ще се оттеглят с достойнство, или ще бъдат отстранени, независимо по какъв начин.

 

Икономиката – тя и сега работи, оказва се. Бизнесмени се оплакват, но ако се заслушате в претенциите им, ще откриете опорките на Борисов и ГЕРБ. Оттам идват „проблемите“. Един ден съдебната система и по-точно прокуратурта ще заработи както в останалите страни и Борисов, заедно с аверите си, ще се окаже в съдебната зала. Не се съмнявайте. Спомнете си как изглеждаше Тодор Живков, когато го вкараха в ареста. Цялото му величие и власт на комунистически диктатор се бяха изпарили. А кръгът на Борисов има къде, къде повече грехове от него. Съдбата на всички диктатори и обкръжението им е такава. Някои неща се забавят, но не се забравят. От това най-много го е страх изгладнелия, проскубващ се вече тук-там вълк…

 

Още на следващите избори ще стане ясно, че много повече българи са за европейското бъдеще на страната и за развитието ни в НАТО и ЕС. Изборът беше направен преди време, сега ще бъде потвърден. Залитането в посока на някакъв „Руский мир“ и евразийски модел ще се окаже спукан балон. Просто защото подобни митове нямат бъдеще, нямат дори мъничко привлекателност. С 90-тото място на Русия със стандарта си на живот ли ще привлече младите българи? Мерси. Дядовците им може да са вярвали в петолъчки и петилетни планове, но днес времената са други. Корупционният кагебейско-мафиотски модел все още е озъбен и може да нарани, но краят му се вижда. Путиновата "кауза" е обречена, обречени са и неговите имитатори тук. Краят им ще е един и същ. От ГЕРБ в момента обвиняват сегашното управление в проруска политика, опитващи по този наин да прикрият борисовите плонжове пред Путин, струващи милиарди и платени от всички българи.

 

България от протестите през 2020 г. тръгна по нов път. Звучи клиширано, но е така. Може би не случихме на най-добрите водачи, но посоката е тази. Ще псуваме скъпото парно, новите цени на водата, тока и дървата за огрев, на хляба и олиото, на сиренето и горивото на бензиностанциите. Но това е цената, която плащаме за проспаните и премълчаните кражби на милиарди от последните години. „Заслуга“ за това имат всички партии, но ГЕРБ наистина се постараха много.  

 

Истинската цивилизация е непобедима. Боледува, воюва, страда, пада, но винаги се изправя и продължава напред. Това е доказвано много пъти, време е и ние да направим за себе си каквото е нужно.

 

Накрая ще дойдат ловците с пушките, както успокоява Шарл Перо и ще направят наглия вълк на решето. А може да ги поеме и бай Ставри. Алтернативно.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 25645 |05.07.2022 Стига сте ревали за Путин и шпионите му, поревете веднъж за България . 34| 25724 |17.02.2022 Нарцисът Борисов да каже за детето и жената, стига е ревал само за себе си . 23| 75814 |21.11.2021 (Не)Уважаеми Борисов, стига лъжи. Ето някои факти . 20| 21461 |03.11.2021 Стига бойковщини! Дръжте се нормално, не като мушици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads