Реклама / Ads
1| 6485 |24.02.2018 НОВИНИ

СТО: Всеки един момент може да избухне търговска война

.
Роберто Азеведо
Последните наказателни мита на САЩ и гневният отговор на държави като Китай увеличават риска от търговска война. Това предупреди генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо в интервю за ДПА в Женева.
 
"Всеки един момент могат да избухнат търговски войни, и по начини, по които не очакваме", подчерта той и добави, че е достатъчно една държава да приеме мерки, които да се възприемат от друг член на организацията като едностранни, произволни и ответни.

В момента, когато те отговорят, ние ще започнем да имаме тази ескалация, изтъкна шефът на СТО.

През януари Вашингтон обяви, че налага високи мита върху внос на перални машини и оборудване за соларни панели, за да защити работните места в САЩ.

Китай, Южна Корея, ЕС и други поискаха официални консултации със САЩ в рамките на СТО. Тези държави искат загубите им да бъдат компенсирани.

Ако държавите не успеят да разрешат спора със САЩ, те могат да наложат ответни мерки на Вашингтон.

Според Роберто Азеведо заплахата от търговски войни е нараснала от икономическата криза през 2008 г.

При подобни обстоятелства "изкушението да се затворят границите и да се погледне навътре е по-голямо", продължи той и допълни, че подобно поведение може да доведе до търговска война.

Азеведо каза, че му липсва конструктивният дух на САЩ като в миналото. Но той не смята, че Вашингтон може да напусне СТО.

"САЩ все още са член и все още участват в разговорите", посочи той.

Генералният секретар не вижда алтернатива на глобализацията. Хората смятат, че си губят работата заради миграцията, понякога заради вноса от страна. Но реалността е, че 80% от работните места днес са изгубвани заради новите технологии и иновации, обясни той.

Хората вярват, че цифровата революция е абстрактна концепция. Не е, категоричен Азеведо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4877 |22.02.2018 ЕС иска преговори за присъединяване на Албания и Македония . 0| 5169 |21.02.2018 Станишев кани лидера на Еврогрупата в София за дискусия по присъединяването ни към еврото . 1| 4521 |20.02.2018 Един-единствен човек на протеста пред НС срещу застрояването на „Младост” и „Дружба” . 7| 6614 |19.02.2018 Без ”Обединени патриоти” на следващите избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads