Реклама / Ads
2| 3009 |21.03.2023 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Оклеветяването ми беше добре пресметната акция

.
Оклеветяването ми не е по грешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от COVID-19.
 

Това се посочва в позиция до ФрогНюз, изпратена от бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Повод за това е вчерашната новина, че прокуратурата е прекратила разследването срещу Кацаров за поръчката на бързи тестове за учениците. Обвинението не намери доказателства за извършени престъпления. Публикуваме позицията като право на отговор на Кацаров.


Преди една година във Фрогнюз бе публикувана новина, на базата на информация от прокуратура и КПКОНПИ за установени нарушения и образувано досъдебно производство за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици, които обстоятелства пряко или непряко бяха свързани с името ми, като министър на здравеопазването по това време.

 

Разпространението на тази информация остави у мнозина съмнения в моята почтеност и морал. Тогава говорителят на прокуратурата обеща да информира обществеността за резултата от разследването, но така и не го направи.


В отговор на мое запитване, с писмо № 8012/2023 година, г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай (ДП №14/22 на СО-СП) е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи:


„Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.“

 

В мотивите на постановлението за прекратяване е записано:


„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици.“

 

Оклеветяването ми не е по грешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид - 19.


Аз имам само едно оръжие в тази битка - истината.


Основавайки се на принципите на журналистическата етика и с разбирането, че отговорността ни за изграждането на демократична и правова държава е обща, се обръщам към вас с молба, да съдействате за това истината да стигне до хората.


Моля, като право на отговор или под каквато форма прецените, да разпространите тази информация, по начина, по който беше разпространена от вашата медия информацията на КПКОНПИ и Прокуратурата за започване на досъдебното производство, в която информация те които косвено свързваха името ми с внушения за извършено престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3556 |03.02.2023 Доц. Стойчо Стойчев: Обединението на ПП и ДБ ще намали възможността за коалиция, защото изключва ГЕРБ . 7| 3225 |29.01.2023 Стойчо Стойчев: Възможен е кабинет на малцинството на ГЕРБ с подкрепа на ДПС . 3| 3341 |27.12.2022 Стойчо Кацаров: Средствата за здравната система са се удвоили . 1| 3057 |29.10.2022 Доц. Стойчо Стойчев: ДБ има голям шанс за кабинет, ако ПП и ГЕРБ се въздържат да имат свои министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads