Реклама / Ads
2| 2921 |12.02.2023 НОВИНИ

Стойне Василев: Обеднели сме с 25-30%, изоставаме по финансова грамотност

.
Източник: БГНЕС
Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, според данните за официалната статистика на НСИ.

В действителност ние сме обеднели с между 25% и 30% в зависимост от структурата на нашите разходи.

 

Банковите депозити са най-сигурните инвестиции, но те носят нулева доходност на своите притежатели, а инфлацията и увеличаващите се банкови такси и комисионни ги топят много бързо.

 

Ако все пак трябва да посоча по-сигурна инвестиция, освен депозитите, бих казал инвестиционно злато във вид на ликвидни кюлчета на популярна световна рафинерия. На следващо място са имотите и земеделската земя и след това са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма доходност.

 

Това заяви в интервю пред БГНЕС Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

През 2023 година се очаква поскъпването на стоките и услугите да се забави, но очакванията са инфлацията да се завърне към обичайните си нива от 3%-4% годишно след поне 2-3 години, посочи Василев. За да предпазим спестяванията си от допълнително обезценяване, е добре да помислим за инвестиране на свободните средства.

 

„Като най-познати активи в България, които са подходящи за защита от по-висока инфлация, са физическото инвестиционно злато и имотите. Вече има сравнително добре развит пазар на кюлчета и монети от жълтия метал“, отбеляза той.

 

Най-предпочитани са малките кюлчета от 1 грам (цена около 130 лева) до 10 грама (цена около 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру. „Хоризонтът на държане на инвестиционното злато трябва да е минимум 5 години, за да запази то стойността на вложените в него средства”, посъветва Василев.

 

Финансовият консултант отбеляза, че другият популярен актив са недвижимите имоти. Той обаче предупреди, че те изискват доста по-големи инвестиции и известен опит и знания при покупката и отдаването им под наем. Освен жилищните имоти, у нас са много популярни за инвестиране и гаражите, които са с доста по-ниски цени и имат лесна и евтина поддръжка.

 

Василев обясни, че освен златото и имотите, има и много други инвестиции, в които може да вложим спестяванията ни и да получим по-висока доходност при умерен риск. „На първо място това са взаимните фондове, които се предлагат от почти всяка банка у нас. Те инвестират в различни активи – акции, облигации, петрол, имоти и много други. Те са едни от най-достъпните инвестиции и срещу 50-100 лева на месец може да инвестираме в големи световни компании”, уточни той.

 

Василев коментира и в какво е най-сигурно да се инвестира в момента. Колкото по-сигурна е една инвестиция, толкова и доходността от нея е по-ниска. „Банковите депозити са защитени от банките и са гарантирани от държавата и затова те ни носят почти нулеви лихви. Ако искаме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще трябва да поемем малко по-висок риск.

 

Това не означава, че останалите инвестиции са вид хазарт и само от късмета ни зависи дали ще сме на печалба или не. Ако изберем качествени активи и сме запознати с това как функционират те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме огромен шанс те да са печеливши”, обясни той.

Финансовата грамотност у нас е на средно източноевропейско ниво, като изоставаме значително от страните в Западна и Централна Европа.

 

„Това е едно от най-важните умения на 21 век, защото каквото и да работим, каквато и заплата да получаваме, ние работим с пари всеки ден и финансовата ни грамотност определя дали ще сме добре или ще имаме непрекъснато финансови проблеми.

 

По-ниската финансова грамотност и непознаването на инвестициите води до това, че домакинствата у нас държат близо 70 милиарда лева в банките на нулеви лихви. Дори само част от тези пари да се вложат в по-доходни активи, ефектът ще е огромен.

 

Разбира се, това се случва, но прекалено бавно и трудно”, обясни той. Василев коментира, че има и добра страна на нещата, а именно че в интернет има много безплатни материали за умно управление на личните ни финанси и инвестиции. „Всеки българин с компютър или смартфон може да повиши финансовата си грамотност.

 

Има вече и много книги и видео курсове, написани и направени от българи, които са подходящи за ситуацията у нас. Трябват само малко усилия и свободно време”, заяви Стойне Василев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6859 |09.02.2023 Илиян Василев: Людмил Йоцов не може да бъде осъден, нито пък министър Николов или заместника му . 9| 2997 |08.02.2023 Николай Василев: Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната . 7| 3350 |03.02.2023 Асен Василев: Всеки компромис с ценностите на България води до национални катастрофи . 2| 3085 |31.01.2023 Радостин Василев: С Jamecorp и Nexo ГЕРБ цели забравяне на скандалите с шкафчетата и т.н. ”Борисовки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads