Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
1| 3410 |16.01.2019

Др. Стойнев към ГЕРБ: Не е нормално да подкрепяте двойните стандарти при храните

.
„Не е нормално да подкрепяте двойните стандарти при храните. Вие искате българските граждани да продължават да ядат различна храна спрямо европейците”. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев към управляващите след като те отхвърлиха влизането в дневния ред на НС на законопроекта на левицата за борба с двойните стандарти при храните.

Той подчерта, че от 14.09.2018 г. земеделската комисия не е намерила време да разгледа този важен законопроект, който касае здравето на българските граждани. 

 

„Предлагаме промени, които са в отговор на двойните стандарти при храните. „Целта ни е да гарантираме идентичност на предлаганите продукти, качеството на храните и на състава им”, обясни социалистът.  

 

По думите му предлаганите промени отговарят на препоръките на доклада на ЕП за промяна на законодателството на ниво ЕС за всяка отделна държава. Той коментира, че това е задължително и поради факта, че България е една от страните, в която по категоричен начин е бил установен двоен стандарт за голям брой храни. Според него  промените са необходими, за да могат и контролните органи да обхванат и този проблем и да спомогнат за неговото решаване.

 

„С предлаганите промени се въвежда изискването на сертификат, който да удостоверява идентичността на продуктите заедно с поддържане на публичен регистър за тях. Това ще спомогне и за изпълнение на препоръката на ЕП за бързо трансгранично сътрудничество  и обмен на данни за нелоялни практики”, каза още Стойнев.

 

По думите му производителите на храни на територията на България, които произвеждат храни от една и съща марка, която се произвежда и в други страни, ще бъдат длъжни да произвеждат храната съгласно техническата документация на произведената храна, чиято марка е произведена първо. Той допълни, че когато марката е регистрирана първо в България, а след това и в други страни, сертификат няма да се изисква. „По този начин ще постигнем търсените качество и сигурност. Нека се обединим и дадем отпор на една изключително лоша практика за двойно качество на храните. Да покажем, че можем да се обединим и да защитим интереса на българските граждани”, призова Стойнев.

 

„Предлагаме продуктите, които са от ЕС, с утвърдени търговски марки, да имат сертификат за съответствие. Това трябва да гарантира на българския потребител, че този продукт е същият, който се продава и в Западна Европа“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова.

 

Тя обясни, че сертификати ще се издават от съответните компетентни органи. „Компетентният орган в страната ще е този, който има възможността да проверява на място и чрез изследвания- дали тези сертификати отговарят на описаните съставките и етикета“, допълни народният представител. Според нея за българските продукти не се предвижда да има изискване за такъв сертификат, защото българските производители са подложени на двоен контрол. При нарушения са предвидени санкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лондонското летище ”Гетуик” вече работи нормално 0| 3533 |22.12.2018 . Драгомир Стойнев: На администрацията са дадени 118 млн. лв. бонуси 8| 3655 |11.12.2018 . Нинова към ГЕРБ: 11 часа мълчите за бюджета, аргументи ли нямате или компетентност 3| 3319 |28.11.2018 . Драгомир Стойнев: Живеем в два паралелни свята - на управляващите, и на гражданите 5| 3127 |12.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ