Реклама / Ads
6| 2418 |24.06.2024 НОВИНИ

Страхил Делийски: Демокрацията не е само избори, а и способност на политиците да превръщат заявките в управление

.
Политологът Страхил Делийски Източник: БГНЕС
"Казаното от Бойко Борисов е демонстрация на политическо безсилие, защото ние не чухме нищо, което да покаже, че той си дава сметка за позицията, в която се намира, за това, че по силата на недостатъците на своите опоненти той продължава да лидира политическия процес, а не по силата на някакво върховно доверие и легитимност от страна на гражданите."
 

Това мнение изрази пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и уточни:

 

"Усещането за безсилие, което излизаше от неговото поведение и думи, е сякаш образът на политическото безсилие на един политически елит, който продължава да си измива ръцете с избирателите, постоянно вкарвайки ги в режим на нови избори, а след това не иска да свърши своята част от задължението - да се създаде правителство".





По думите му това, че лидерът на ГЕРБ е отишъл на консултациите при президента, е знак за възприемането от негова страна на ситуацията като много сериозна.

 

"Не е важно само политиците да си говорят, а и какво си говорят", категоричен бе експертът.

 

"Стигнахме до ситуация, в която се надяваме да има правителство, но без отношение какво ще прави то", каза още специалистът.





"И каквото и правителство да бъде създадено, то ще функционира в режим на ниски очаквания. Което не е задължително лошо, защото така ще му бъде дадена възможност да работи".

 

Според Делийски политиците са забравили, че демокрацията не е само избори, а и способност да превръщат заявеното на изборите в мнозинства и управление.

 

Анализаторът допълни, че тази ниска избирателна активност е ясен знак, че представителната демокрация не работи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10528 |24.06.2024 Ген. Атанасов при Радев: Защо снайперисти са в къщата на Борисов - какво става? . 0| 2711 |24.06.2024 Добра новина за пътниците: БДЖ увеличават влаковете София - Бургас . 1| 2339 |24.06.2024 Родителска небрежност? Бебе получи тежки изгаряния и е в болница след заливане с вряща вода . 10| 2660 |24.06.2024 ПП-ДБ при президента: Няма да покрепим нито ГЕРБ, нито "Възраждане" за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads