Реклама / Ads
11| 3637 |06.07.2023 НОВИНИ

Страсти до червено в парламента с участието на ”Възраждане”, Свиленски, Дренчев и Манол Пейков

.
В парламента
Народното събрание започна редовното си заседание. Първа точка от заседанието е проект на решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната. В началото на заседанието по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в дневния ред бяха включени няколко нови точки и програмата беше разместена.
 

Депутатите ще разгледат днес и проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да преговаря с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. В програмата за днес беше включен също проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО и проект на декларация относно процедура за избор на нов главен прокурор, които ще бъдат съответно трета и четвърта точка.

 

Петър Петров  от "Възраждане" коментира, че тези точки нямат никаква извънредност. По думите му се задава един външнополитически курс, който е продължение на политиката, съгласувана с "посолството и с посолствата". Единственото извънредно е предложението за произвеждане на референдум в защита на българския лев, посочи той и отбеляза, че срокът за произнасяне на парламента изтича утре.

 

Георги Свиленски ("БСП за България") коментира, че вчера сутринта не е имало такива точки за обсъждане, а днес председателят на парламента изчита един друг дневен ред, който не е на обществото. Ще продадете ядрените реактори и България ще остане без ядрена енергетика така, за един ден, каза той. Свиленски попита какво наложи от вчера до днес да бъдат написани четири нови решения.

 

След изказването на депутата от левицата, Росен Желязков подложи на гласуване промените в дневния ред и те бяха одобрени.


Парламентът днес ще обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

Остър спор беляза работата на Народното събрание заради въпросната промяната в дневния ред за гледането на проекто решение, с което да се възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия чрез замяната им с новопроизведени .

 

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против с аргумента, че решението е политическо, а не експертно, а резултатът ще е изпразване на складовете на въоръжените сили в полза на Украйна и намаляване на отбранителните ни способности.

 

Николай Дренчев от „Възраждане“ заяви, че това граничи с национално предателство: "Очевидно е, че битката в момента е за "конгретьюлейшънси" от посолството, потупвания по рамото, демонстрация на верноподаничество, слугинаж. В никакъв случай не говорим за български интереси, за интересите на българската армия, за интересите на българския народ и на българската отбранителна индустрия".

Атанас Зафиров от БСП допълни: "Ние не сме против процеса на подновяване на боеприпасите, но сме категорично против пълното изпразване на складовете, което явно предстои. Без график, без въобще да е ясно, дали ВМЗ могат да осигурят такива технологични възможности за възстановяване на тези боеприпаси".

 

Манол Пейков от ПП-ДБ отговори: "Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца ходят при госпожа Митрофанова и с протъркани коленца. И същите тия хора се опитват да отвържат българския лев от еврото и да го вържат с рублата. И това са хора, които непрекъснато лъжат своите избиратели, че работят в интерес на България. Те работят в интерес на Русия! Ние сме хората, които работят за каузата на България. Защото България е Украйна в момента и Украйна е България. Ние сме следващите, ако Русия спечели битката там".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2670 |29.06.2023 Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас подаде оставка след неуспешното представяне на парламентарните избори . 5| 2580 |27.06.2023 Лидерска среща в парламента между ”Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС . 4| 2797 |23.06.2023 Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Това управляващо мнозинство няма как да продължи да ръководи в парламента . 9| 3013 |21.06.2023 ПР експертът Максим Бехар: Ако БСП влязат в парламента на следващите избори, трябва да черпят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads