Реклама / Ads
1| 6176 |19.10.2011 НОВИНИ

Студът си отива, очаква ни циганско лято

.
Синоптиците обещават край на лошото време. От Агенция “Пътна инфраструктура” информират, че кризисната обстановка в страната е овладяна. По данни на Гражданска защита няма бедстващи хора.
 


Заради критичната ситуация от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) увериха, че всички области в страната имат договори за зимно почистване и поддръжка и фирмите имат пълна готовност да почистят пътищата.

Пътната агенция се готви за зимата от 15 септември, бяха проверени всички фирми за почистване и изправността на машините. Това каза по БНТ инж. Лазар Лазаров, шеф на Агенцията "Пътна инфраструктура”.

 

Той обаче подчерта, че ситуацията е прекалено усложнена и заради многото изпочупени дървета, навявания и преспи, което на практика затруднява машините да влязат навсякъде, за да бъдат отворени тези пътни участъци.

 

Според Лазаров вина за кризисната ситуация имат и водачите на превозни средства, някои от които не са подготвили автомобилите си за зимни условия.

 

Затова не приемам нехайството на шофьорите сега да се прехвърля като вина на Агенцията, която едва ли не трябва да се справя единствена с тази критична ситуация. Това зависи и от отношението на шофьорите в подобни тежки, бедствени условия, категоричен бе Лазаров.

През последното денонощие екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” спасиха над 501 дущи, изтеглени от преспите са 38 автомобила, 23 автобуса и микробуса. Няма бедстващи хора, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката в областите, засегнати от валежите и бурните ветрове, постепенно се нормализира.

1200 пожарникари и спасители оказват помощ на населението при създадената тежка зимна обстановка. Оперативен щаб ръководи дейността на структурите на главната дирекция в страната. Приведени бяха в действие плановете за защита на населението при зимни условия.

 

Бедстващи хора са изведени от закъсали автобуси, влакове и леки автомобили в областите Сливен, Бургас, Шумен, Варна, Хасково. На пътя Котел - Омуртаг са изтеглени от навяванията над 50 превозни средства - от тях 40 ТИР-а. Основен проблем са падналите клони, които пречат на фадромите и тежките почистващи машини да си свършат работата. Само на прохода Шипка край Габрово през изминалото денонощие са паднали повече от 500 куб.м дърва.

 

Към 18.45 ч. Агенция „Пътна инфраструктура” е възстановила движението по участъци от основната пътна мрежа, съобщиха още от службата. Всички ограничения отпадат на прохода Рожен и на пътя III-866 Девин - Михалково. Пътят I-9 Варна - Бургас (проходът Обзор - Слънчев бряг) е отворен за движение, но само за леки автомобили. Пътят II-29 Добрич - Варна също е отворен за движение. Възстановено е движението по пътя III-2702 - Вълчи дол - Суворово.

Ришкият проход е отворен за всички превозни средства; на проходите Пампорово и Превала отпадат всички ограничения. Пътят III-552 Габрово - Трявна, също е отворен за движение. Проходът Шипка се отваря поетапно от 19.00 до 23.00 ч. Почистването му ще продължи през цялата нощ и утре сутринта проходът отново ще бъде отворен поетапно..

 

Проходът на републиката е отворен за движение. Пропускането на движението се извършва поетапно. Пътната полиция регулира на място движението.


Важно предупреждение към водачите на тежкотоварни автомобили - от Пътна полиция ще налагат максимални санкции на шофьорите, ако карат без вериги. Работи се активно по разчистване на пътищата в страната, но липсата на дисциплина на шофьорите на тежкотоварни автомобили се оказва сериозен фактор в кризисната ситуация, заяви директорът на отдел по поддръжка на пътищата в АПИ инж. Георги Златев. Инж. Златев изчисли, че глобата за липса на вериги са между 20 и 50 лева, но разходите на пътната агенция по извозването на тези автомобили са в размер на 200 лева.

 

Електрозахранването в Източна България постепенно се възстановява. Над 500 населени места останаха без ток. на специализирана ремонтна техника. Без вода заради метеорологичната обстановка останаха 30 селища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5581 |17.10.2011 Студът свършва, идва циганско лято . 8| 4689 |13.10.2011 Н. Младенов очаква бързо решение за Шенген от Европа . 9| 6402 |10.10.2011 Валежите продължават, очакват ни силни и трайни студове . 0| 5369 |06.10.2011 Габрово очаква Дилма Русеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads