Реклама / Ads
18| 5197 |16.11.2013 НОВИНИ

Студентите очакват щурм на Ректората

.
Източник: Булфото
Студентите, окупирали Ректората на Софийския университет повече от две седмици, очакват щурм на сградата днес в интервала от 10 ч. до обяд. Студентът по право Румен Стоев съобщи, че има сигнал за подобна провокация от няколко независими източника.
 

Повод за това ще бъде митингът на БСП в столицата днес и ще се използва суматохата през деня, коментира Румен Стоев пред бТВ. Той е категоричен, че студентите ще пазят окупацията си и няма да имат акции през деня.

„Мили хора, вчера получихме поредица сигнали от граждани, че днес недоброжелатели ще се опитат да нахлуят в Университета. Не ни е ясно кога ще ни атакуват и откъде. Ние оставаме в Университета и рамо до рамо с наши преподаватели ще пазим територията, светостта и честта му", написаха „Ранобудните студенти в фейсбук страницата си.

„Днес ще затворим вратите на Университета и заради оформящия се съботно-партиен двубой между компрометирани пред българското общество фигури. Нашият протест днес е нежеланието ни да протестираме в ден, в който протестират политически партии. Готови сме да отстоим чисто гражданските и студентски искания, зад онези четири думи, които оформиха същността на 25-те дни окупация: морал, солидарност, отговорност, свобода", написаха още студентите.

В спор „за" или „против" окупацията като начин на изразяване на демократични ценности, преподавателят, който подкрепя протеста - проф. Георги Близнашки, заяви, че цялата академична общност е „ЗА" недоволството. „Всички я подкрепят, защото всеобщото разбиране е, че повече така не може", добави той.

Преподавателят в Историческия факултет Александър Антонов зае позицията, че окупацията не е подходящ метод. „Съгласен съм, че те искат промяна, но те не знаят каква да бъде тя. Те не влизат в партии", коментира той.

По думите на студента Александър Николов - от "Призив за образование", заел също тезата антиокупация, ако студентите са използвали позволените норми за изразяване на граждански свободи, той е щял да ги подкрепи. „През последните две седмици събираме подписка и говорим със стотици колеги против окупацията", обясни студентът.

Междувременно Стоев посочи, че е било решено окупацията на Ректората да бъде свалена, но сблъсъците между протестиращи и полиция във вторник са променили плановете и затвърдили позицията на „Ранобудните".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5923 |13.11.2013 Бойко отговори на студентите: Протестът ни е партиен . 70| 5386 |13.11.2013 Студентите се разграничиха и от Борисов, искат да се махне и той . 27| 5732 |13.11.2013 Цачева: Не студентите окупираха СУ, депутатите окупираха НС . 14| 6076 |13.11.2013 Ранобудните студенти: Окупацията на Ректората на СУ продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads