Реклама / Ads
40| 9033 |01.03.2012 НОВИНИ

В Студентски град 26 чалготеки “се бият” с една книжарница

.
Това в София не е Студентски град, проблемите тук не са от година, две, а от 1975 година, когато в общежитие беше извършено масово убийство. Обществото трябва да реши има ли нужда от кампос с правила норми, или това ще е място, в което ще се реализират бизнес интереси.
 

 

Това заяви ректорът на УНСС проф. Стати Статев по Би Ти Ви, като коментар след поредното битово убийство в софийско общежитие.


Той обясни, че вчера при министър Игнатов са се събрали всички ректори на софийските вузове и са изразили единодушната позиция, че тяхната задача е да учат и квалифицират студентите, а не да стопанисват общежитията и да контролират реда.
 

Психологът Христо Малев, който е и баща на загинал при инцидент младеж,  бе категоричен, че Студентски град е пряко отражение на случващото се в държава – липса на ясни правила и норми на поведение, неспазване на законите.

 

Студентът Румен Захариев, който е лидер на едно от студентските организации бе категоричен, че държавата е абдикирала и не си е свършила работата. Той припомни, че след  убийството на Стоян Балтов парламентът е гласувал своя позиция по отношение на живота в Студентски град, но нито местното кметство, нито 7 РПУ, нито държавните  институции я изпълняват и си вършат работата. Захариев бе категоричен, че Студентски град са защитени интересите на хора, които печелят пари на гърба на студентите и лошото е, че държавата не може да се справи с тези интереси. Според него абсолютен парадокс е, че на тази територия няма нито една библиотека, спортен център, и съществува само една книжарница на фона на 26 чалготеки.

 

Тук чалготеки, дискотеки, барове, работят денонощно и оргиите се вихрят в целия Студентски град.

 

Темата с убийството на 19-годишния Марио от Перник се оказа водеща в сутрешните блокове на всички национални телевизии. В ТВ 7 пък кметът на Студентски град Димитър Дилчев открои, че големият проблем е строителството и реституцията, които повече от 20 години се вихрят на тази територия. Според него нещата се бутали само в една посока – районът да се превърне в обикновена градска зона и да няма нищо общо с модерните кампоси по света.

 

Дилчев съобщи, че от 2010 година кметството на Студентски град има приет нов устройствен план за територията, според който свободните площи между общежитията трябва да останат и да се запазят такива, каквито са и да не се допускат в частни ръце за застрояване. В действителност обаче този план не действа, защото той е атакуван в съда от частни и реституционни интереси.

 

Кметът на Студентски град открои и друг голям проблем – че никой не се занимава и не носи пряка отговорност за вътрешния ред на общежитията. Има блокове, които се стопанисват от няколко вуза и така отговорностите се размиват. Той е категоричен, че в Студентски град съществува наредба, в която е забранено да се внася алкохол и упойващи вещества в общежитията, но никой не я спазва, защото няма кой да я контролира и санкционира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 6792 |29.02.2012 Строг контрол в Студентски град поиска Цветанов . 15| 7096 |29.02.2012 19-годишен бе убит в Студентски град . 10| 9741 |13.02.2012 Пиянски побой "взриви" Студентски град . 7| 5240 |17.10.2011 Пребиха младеж в Студентски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads