Реклама / Ads
10| 3116 |16.06.2021 НОВИНИ

Светът гледа към Женева и първата среща между Байдън и Путин

.
Джо Байдън, Владимир Путин Източник: БГНЕС
Всички погледни днес са вперени в Женева, където лидерите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин – ще се срещнат за първи път, откакто Байдън замени Доналд Тръмп на президентското място.
 

В интервю за телевизия „Русия 24“ президентът Путин заяви, че очаква възобновяване на руско-американския диалог по въпросите от взаимен интерес като стратегическата стабилност, регионалните конфликти, екологията и икономиката:

 

„Има за какво да говорим, имаме общи теми. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези направления, струва ми се, че това вече би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била напразна.“

 

Програмният директор на международния дискусионен клуб „Валдай“ Иван Тимофеев прогнозира за БНР, че срещата в Женева има всички шансове да стане по-успешна от преговорите на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през 2018г.

 

„Сега Байдън има по-широко поле за маневриране. Путин и Тръмп можеха да имат риторични успехи по време на срещата си, но реализирането на тази риторика на практика беше невъзможно. Разговорът между Путин и Байдън може да е труден, но ако Байдън поеме някакви ангажименти, има възможност да ги изпълни на практика. Нашият президент също разполага с такива възможности.“

 

Според официални лица от Белия дом, сред разискваните теми по време на срещата между Путин и Байдън ще бъдат кибератаките и спазването на човешките права.

 

За Вашингтон срещата е възможност американския президент да изрази притесненията си, да  бъдат очертани сферите, по които може да работи съвместно с колегата си от Русия и в крайна сметка да се постави началото на диалог между двете страни.

 

Съпартийци на Байдън искат да видят смяна на курса, поет от предшественика му Доналд Тръмп. Лидерът на Сената – демократът Чък Шумър – заяви, че очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер. Шумър също за пореден път обвини Тръмп, че си е затворил очите пред действията на Путин и поиска сегашния президент да потърси отговорност, като изрази надежда, че това ще стане.

 

Критиците на Байдън, сред които някои републианци, определят политиката му спрямо Русия като „слаба“ и дават за пример отмяната на санкции, свързани с изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

 

Около 4-5 часа са предвидени за разговорите между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, но реалната им продължителност  ще зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите, пише ТАСС като се позовава на помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков.

 

Ушаков заяви, че Путин ще се срещне за кратко първо с колегата си от Швейцария Ги Пармелен, а след това и с Джо Байдън. Разговорите ще започнат в тесен кръг, в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, а по-късно дискусията ще продължи и в разширен състав. Представител на американската администрация поясни, че не се предвижда работен обяд.

 

След края на срещата двамата президенти ще дадат отделни пресконференции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3600 |13.06.2021 Евро 2020: Светът аплодира Кристиан Ериксен. Той накарал съотборниците си да довършат мача с Финландия . 8| 6610 |12.06.2021 Арх. Виолета Комитова: Отказваме всички чуждестранни инвеститори. Подпорната стена е хаос-огледало на държавата . 1| 3066 |11.06.2021 UEFA EURO 2020: Само 16 000 гледат Италия и Турция на 72 хилядния ”Олимпико” . 5| 3431 |07.06.2021 Настимир Ананиев за подслушването: Не гледаме към европейското развитие, а към диктатура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads