Реклама / Ads
20| 2591 |16.02.2024 НОВИНИ

Светът: Навални плати за смелостта си с живота си

.
Новината за смъртта на Алексей Навални все още очаква официално потвърждение от хората в екипа на руския опозиционер. Светът обаче реагира мигновено. ФрогНюз събра някои от изказванията на политически лидери и общественици по цялото земно кълбо. 
 

Какво се знае към момента?

 

Според “официалната информация” на затворническите власти в колонията в Сибир, в която бе преместен Алексей Навални, опозиционерът се е почувствал зле по време на разходка и “почти незабавно е загубил съзнание”. 

 

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов каза пред руските медии, че все още няма да коментира. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин е бил уведомен за смъртта на най-големия си враг. 

 

“Навални плати с живота си заради това, че се противопоставя на Путин”, заяви в профила си в социалната мрежа X френският външен министър Стефан Сежурне.

 

"ЕС смята руския режим за отговорен за смъртта на Навални", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В публикация в X Мишел каза, че Навални се е "борил за ценностите на свободата и демокрацията“ и е направил "крайната жертва“ за своите идеали.


"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия", каза Шарл Мишел.

 

Реагира и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа:

 

"Дълбоко разтревожена и натъжена съм от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин се страхува единствено от несъгласието на собственоя си народ. Случилото се е мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговия режим. Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията"

 

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носител на наградата "Сахаров". Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава", написа Роберта Мецола, председател на Евопейския парламент.

 

 

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, казва, че е "натъжен и обезпокоен от информацията, идваща от Русия".

 

Смъртта на Навални е “ужасна новина“, каза британският премиер Риши Сунак. Той допълни, че руският опозиционер е демонстрирал “невероятна смелост през целия си живот“.

 

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Навални е платил за своята смелост с живота си

Чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин".

 

Крисиянис Каринс - бивш министър-председател на Латвия и настоящ външен министър - посочи, че е "дълбоко разстроен" от новината и категорично посочи, че "смъртта на Навални е изцяло на съвестта на престъпния режим на Путин".





Реакции дойдоха и от България.

 

Журналистката Роси Михова написа:

 

“В Русия мислят, че е умрял Навални. Навални бе убит. А умря Русия”.

 

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също реагира с коментар в X:

 

“Свободата в Русия умря. Свободната мисъл в Русия отдавна е в изгнание. Руската съпротива отдавна е в затвора. Днес обаче един от най-ярките й символи си е отишъл от този свят, най-вероятно насилствено, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето усилие да не го допускаме да превземе Европа - още по-важно”.

 

"Руски националист или не, но Алексей Навални беше изключително смел човек. Той не се уплаши от гибелта на Немцов и Политковская. Не го спря и собственото му отравяне. Връщането му в Русия след лечението в Германия беше грешка, защото Русия не може да се промени с цивилизовани средства; но тази грешка бе породена от оптимизъм, храброст и вярност. Благородна грешка. Разбира се, Навални бе убит от властта на презрения и гнусен Путин, но убит бавно, обмислено, стъпка по стъпка, така че това да не предизвика световна сензация - особено на фона на продължаващата, престъпна руска война в Украйна. Дали сензацията все пак ще се случи - тепърва ще видим. във всеки случай от смъртта на този мъж ще има смисъл, само ако западният свят най-сетне приеме, че с Русия не може и не бива да се преговаря. Сега страната му остава без последния си влиятелен глас в полза на каквато и да е промяна. Каквото и да е добро там може да се случи само насила. Навални остава пример за несломима лична воля. Вечна му памет", написа Манол Глишев във Facebook.





"Навални се прибра, за да победи системата отвътре, но системата / Путин го уби вътре. Изглеждаше железният човек, който се справя и побеждава. Надявах се, че ще излезе на свобода и участва в изграждането на Русия без Путин, но успях само да предам съболезнования на близките и съратниците му", коментира Асен Генов.

 

Режимът в Кремъл уби Навални. Не зная дали можем да си дадем сметка за мащаба на саможертвата му в комерсиалния ни свят.
Да дадеш живота си за родината. За народа си. Да се принесеш в жертва за свободата. Може би пък и да го разберем. Ако разбираме наистина Левски. Дали убийствата са по бойните полета на Украйна, сред болници, жилища и улици на градове. Сред цивилни, жени и деца. Или в лагeр. Всичко стига да едно – ултимативната битка между доброто и злото. Между свободата и тиранията. Между опита да подчиниш и копнежа да бъдеш свободен. Между светлината и мрака. Всеки безучастен прави злото могъщо. Това е шамар в лицето на цивилизования свят. Дали сме се ояли или сме отегчени или пък мързеливи – не зная. Зная, че не можеш да застанеш до свободния народ на Украйна в борбата им за свобода, да им кажеш, че ще бъдеш до тях колкото е нужно. До самия край. До победата. До свободата. И след година мълчаливо да се обърнеш: „хубаво си мрете там, ама ние тук с републиканците имаме спор за границата с Мексико. Един милион снаряда ще ви предоставим но вие там си мрете, когато – тогава. Обещахме. Отбранявайте се с обещания. Първо ще спорим със селския диктатор в Унгария, после ще я мислим финансовата помощ и свобдата". Не ли? Това е лицемерие. Обида към жертвите, паднали не само за тяхната земя а за нашия консуматорски, презодоволен, мрънкащ свят. Или ще сложим тези орки на мястото им или ще се разделим с демократичния свят такъв, какътво го познаваме. И едното и другото зависят от нас. И за двете ще ни съди историята. И децата ни. В единия случай позор. В другия - свобода. Бог да го прости. А нас да ни е на помощ. Истинската битка не свършва с това. Започва", написа депутатът Явор Божанкор от ПП-ДБ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2375 |16.02.2024 Изкуственият интелект може да бъде или голям изравнител в обществото, или голям разделител – от нас зависи . 0| 2353 |16.02.2024 Следващите десет дни светът ще е кино: Започва 74-тият кинофестивал "Берлинале" . 9| 6649 |16.02.2024 Любомир Аламанов: Убиха го. Ей така, без срам. Няма човек - няма проблем . 5| 3104 |16.02.2024 В Русия мислят, че е умрял Навални. Навални бе убит. А умря Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads