Реклама / Ads
0| 2849 |12.12.2022 НОВИНИ

Свети Спиридон закриля занаятчиите и гони болести

.
Свети Спиридон
На 12 декември честваме Свети Спиридон Чудотворец. Той е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Светецът е съвременник на свети Николай Мирликийски.
 

Бидейки обикновен овчар, Спиридон се оженил, но овдовял и приел монашеството. По-късно заради неговата любов към Христос и към хората станал епископ в кипърския град Тримитунт. Участвал е в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.


В средата на VII в. мощите на Свети Спиридон, които се намирали в Тримитунт са извадени и пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от османците мощите са пренесени на остров Корфу, където се намират и до днес. Тялото на Св. Спиридон се е съхранило почти без видими изменения. Удивителен факт е, че то има постоянна телесна температура от 36,6 градуса.


Два пъти през годината се сменят дрехите, с които са облечени мощите му. Тялото му винаги се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени. Мнозина вярват, че и сега светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. По тази причина те отправят молитви към Свети Спиридон за здраве, пари и решаване на проблеми в бизнеса.


В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Разпространено е и вярването, че той предпазва от обриви и рани.


Светецът е безценен съветник при проблеми в областта на бизнеса и финансите, помага да си намерите работа, да спечелите пари, за решаване на правни проблеми, както и за всичко, свързано с парични въпроси, недвижими имоти и много други неща. Икона на Свети Спиридон помага при проблеми в областта на бизнеса и финансите.


На Свети Спиридон имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Спирдон, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко и Дари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2787 |06.11.2022 Честваме паметта на свети Павел изповедник . 6| 6417 |21.10.2022 Посветиха балада за кучето пред парламента . 0| 3037 |06.10.2022 Почитаме Свети Апостол Тома . 0| 2757 |27.09.2022 Казахстан ще закриля руснаците, бягащи от мобилизацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads